Prebytok jahôd? 3 jednoduché tipy, ako ich uchovať v mrazničke

Sezóna jahôd je práve teraz - ak ich však správne zmrazíte, môžete si na nich pochutnať aj o pár mesiacov. Tu sú nápady:

30.05.2020 12:00
nanuk, nanuky, jahoda, jahody, domáci nanuk Foto:
Ako mraziť jahody?
debata

Jahody na sladko

Ak nechcete mraziť celé jahody alebo plody už strácajú pevnosť, môžete ich zamraziť s cukrom. Jahody umyte a prerežte na polovicu, ak sú už mäkšie, prekrajovať ich nemusíte. Vložte do misky, posypte cukrom, roztlačte vidličkou a premiešajte ich. Zmrazte ich v plastovej miske vhodnej do mrazničky alebo v sáčkoch – spotrebujte ich do dvoch mesiacov od zamrazenia. Nezabudnite na misku nalepiť štítok s dátumom mrazenia, aby ste vedeli, do kedy musíte ovocie spotrebovať.

Kocky so šampanským

V tomto prípade využite zásobník na ľad. Do jednotlivých políčok vložte celú jahodu – primerane veľkú a zalejte ju šampanským, vodou alebo limonádou. Výsledkom je osviežujúca efektná „kocka“, ktorá sa dá neskôr použiť ako rýchla prísada do osviežujúcich nápojov alebo ako efektná dekorácia do pohára s nápojom.

Ovocné pyré na viacero spôsobov

Podobný postup – zamrazovanie v zásobníku na ľad, sa dá využiť aj pri jahodovom pyré. Potom, čo čerstvé jahody zmixujete na krémovú hmotu, nalejte ju do políčok či do plastových mištičiek vhodných do mrazničky a nechajte zamraziť. Je už na vašich chutiach, či zamrazíte výlučne jahody, alebo do mixére pridáte cukor, sirup či pár kvapiek citróna. Po rozmrazení takýchto „kociek“ ich môžete pridať do smoothies či k ovseným vločkám alebo do mliečnych či jogurtových domácich nápojov.

Tip na jahodovú zmrzlinu z TV Varecha

Video
Recept na zdravú domácu zmrzlinu s jahôdkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #mrazenie #kocky ľadu #jahodové pyré
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december