Jahody na sladko
Ak nechcete mraziť celé jahody alebo plody už strácajú pevnosť, môžete ich zamraziť s cukrom. Jahody umyte a prerežte na polovicu, ak sú už mäkšie, prekrajovať ich nemusíte. Vložte do misky, posypte cukrom, roztlačte vidličkou a premiešajte ich. Zmrazte ich v plastovej miske vhodnej do mrazničky alebo v sáčkoch – spotrebujte ich do dvoch mesiacov od zamrazenia. Nezabudnite na misku nalepiť štítok s dátumom mrazenia, aby ste vedeli, do kedy musíte ovocie spotrebovať.
Kocky so šampanským
V tomto prípade využite zásobník na ľad. Do jednotlivých políčok vložte celú jahodu – primerane veľkú a zalejte ju šampanským, vodou alebo limonádou. Výsledkom je osviežujúca efektná „kocka“, ktorá sa dá neskôr použiť ako rýchla prísada do osviežujúcich nápojov alebo ako efektná dekorácia do pohára s nápojom.
Ovocné pyré na viacero spôsobov
Podobný postup – zamrazovanie v zásobníku na ľad, sa dá využiť aj pri jahodovom pyré. Potom, čo čerstvé jahody zmixujete na krémovú hmotu, nalejte ju do políčok či do plastových mištičiek vhodných do mrazničky a nechajte zamraziť. Je už na vašich chutiach, či zamrazíte výlučne jahody, alebo do mixére pridáte cukor, sirup či pár kvapiek citróna. Po rozmrazení takýchto „kociek“ ich môžete pridať do smoothies či k ovseným vločkám alebo do mliečnych či jogurtových domácich nápojov.
Tip na jahodovú zmrzlinu z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk