Obsahuje provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).
Obsahuje tiež mnoho draslíka (okysľovanie a odvodňovanie), vlákniny (ochabnuté čreva, zdravé sliznice) a zinku (viac než väčšina ostatných rastlinných potravín). Opatrne so špargľou by mali nakladať iba ľudia s dnou, pretože obsahuje aj purín.
Grilovaná špargľa
Potrebujeme:
- zelenú alebo bielu špargľu (bielu nezabudnite ošúpať),
- šunku (95 % mäsa)
- kapary
- tvrdý syr na strúhanie
Ako na to?
- Špargľu dajte povariť na 2–3 minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť
- Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky – hrubšie stonky špargle baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po 2 až 3 kusoch
- Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť do rúry na 10 minút na 180 ° C
- Chvíľu pred dopečením posypte kaparami a strúhaným syrom a nechajte ešte 3 až 5 minút dopiecť, aby sa syr roztiekol
Vyskúšajte aj špargľovú polievku podľa TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľová polievka na Varecha.sk