Nepoznané účinky broskýň. Pochutia aj ozdravia

Augustové dni patria sezóne broskýň a tak by bola škoda nezahryznúť. Nielenže osviežia, pochutia, zasýtia, ale telu doslova nabijú baterky. Pritom sa nemusíte ani báť, že z nich priberiete. Určite sa im toto leto nevyhýbajte. Každú jednu si pritom môžete vychutnávať s pocitom, že robíte niečo pre zdravie.

22.08.2020 11:00
Broskyne pomáhajú nášmu srdcu. Foto:
Broskyne pomáhajú nášmu srdcu.
debata

Kalórie bokom

Broskyne sú síce sladké, ale čo sa týka kalórií, určite nepatria k tomu najkalorickejšiemu, čo si počas dňa doprajete. Šálka broskýň obsahuje len 60 kalórií. To je už množstvo, z ktorého už telo bude mať výrazný prospech. Vláknina, draslík, vitamíny A aj C a skvelé osvieženie. To sú broskyne.

More antioxidantov

Čerstvé broskyne sú plné vitamínu C, ktorý je výrazný bojovník proti voľným radikálom, ale nie je sám. Broskyne patria k jednému z najúčinnejších ovocí, ktoré dokáže z tela úspešne vychytávať voľné radikály. Každou zjedenou broskyňou tak znižujete pravdepodobnosť, že sa v tele tieto negatívne látky začnú podieľať na rozvoji rakoviny.

Skvelé pre zdravie očí

Vysoká konzumácia ovocia je dlhodobo jedna z najväčších prevencií šedého zákalu, ktorý sa môže objavovať s vekom. Broskyne však majú navrch a podporujú zdravie oči vysokým obsahom luteínu a zeaxantínu. Tieto látky pôsobia veľmi efektívne aj proti poškodeniu zraku slnečným svetlom. Preto ak si chcete udržať ostré videnie čo najdlhšie, určite si naordinujte broskyne.

Sviežejšie myslenie

Broskyne sú dlhodobo známe znižovaním oxidačného stresu. To je kľúčová vlastnosť, vďaka ktorej ostane váš mozog a neuróny v dobrej kondícii. Pretože oxidačný stres je známy ako jedna z hlavných príčin neurodegenera­tívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Podpora pre srdce a cievy

Draslík v broskyniach pomáha regulovať krvný tlak tým, že pôsobí ako prírodné diuretikum. Efektívne pôsobí na odstránenie nadbytku sodíka a tekutín z tela. To zmierňuje tlak na srdce a tepny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kalórie #antioxidanty #srdcovocievny systém #broskyne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december