Divinový guláš so šípkami a s viedenskou guľkou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g mäsa z diviny, 300 g žltej cibule, 100 g bravčovej masti, 100 g paradajkového pretlaku, 50 g cesnaku, 100 g šípok, 1 PL drvenej rasce, 1 PL mletého čierneho korenia, 5 dl frankovky modrej, majorán a čili podľa chuti, 660 g maslového toastu, 4 vajcia, 100 g plátkov oravskej slaniny, 100 g cibule, 10 g slnečnicového oleja, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Cibuľku opečieme na masti, pridáme mäso, osolíme, okoreníme a orestujeme, pridáme pretlak, cesnak a zalejeme červeným vínom. Dusíme do polomäkka, potom pridáme šípky a dodusíme
2. Toast pokrájame na kocky, z vajec oddelíme bielky a vyšľaháme z nich tuhý sneh, pokrájanú cibuľku a na malé kocky nakrájanú slaninu opečieme.
3. Toast, cibuľku so slaninou, žĺtky, sneh z bielkov a vňať spolu premiešame. Vytvoríme guľky (160 g), ktoré pečieme pri teplote 150 °C asi 20 minút. Prekrojíme, zalejeme divinovým gulášom a podávame.
Grilovaný losos s teplým jesenným šalátom
Na 4 porcie potrebujeme:
4 ks (600 g) filety z lososa, 10 g soli, 200 g olivového oleja, 200 g ružičkového kelu, 300 g červených jabĺk, 200 g cvikly, 400 g tekvice (hokaido alebo maslovej), 20 g tymianu, 20 g cesnaku, 1 PL horského medu, štipka mletého čierneho korenia, 50 g citróna (limetky)
Postup:
1. Filetu z lososa osušíme, osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom, opečieme na panvici, prípadne v záhradnom grile.
2. Zeleninu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, pokvapkáme olejom a premiešame s čerstvými bylinkami a cesnakom. Jabĺčka zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rovnaké kúsky ako zeleninu, potom ich položíme na zeleninu. Zmes zeleniny a jabĺk polejeme horským medom a na plechu pečieme asi 40 min pri teplote 200 °C.
3. Pri podávaní zeleninu premiešame s medovým výpekom, ozdobíme kúskom lososa a dodekorujeme citrónom.
Recepty pripravil Marek Čákovský, šéfkuchár reštaurácie Dvor Lehôtka.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicová polievka podľa Petra Vargu na Varecha.sk