Aj v zime sa dá variť sezónne a zo surovín z našich končín

Tohtoročný január sa zatiaľ veľmi nevyznamenal. Nevľúdne počasie, lockdown a ešte aj médiá na nás chrlia samé jóbovky. Čo nám ale nikto nezoberie, to je možnosť pripraviť si doma chutné jedlo a skrášliť si deň malým pohostením. Nemusí to byť nič komplikované a aj v zime sa dá variť sezónne a prevažne zo surovín, ktoré pochádzajú z našich končín.

05.02.2021 15:00
ryba, ryby, filé, varecha, magazín varecha, Foto:
Rybie fašírky so zemiakmi, omáčkou a špenátovým šalátom.
debata

Rybie fašírky so zemiakmi, omáčkou a špenátovým šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:

300 g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 150 g póru, 300 g ryby – akákoľvek biela ryba alebo filé, mleté biele korenie, 1,5 strúčika cesnaku, 1 mladá cibuľka, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 citrón, 4 vajcia, 5 lyžíc sladkej smotany (30 %), strúhanka podľa potreby, olej na vyprážanie, 3 PL masla, 1/2 hrnčeka bieleho vína, čerstvý kôpor Špenát s dresingom: čerstvé listy mladého špenátu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, šťava z 1 citróna

Postup:

1. Na fašírky nakrájame očistené zemiaky na kocky a v osolenej, okorenenej vode uvaríme s na kolieska nakrájaným pórom (biela časť) domäkka. Potom vodu odlejeme, zvyšnú necháme odpariť a zemiaky necháme vychladnúť.

2. Rybu nakrájame na drobné kúsky, dáme do misy, osolíme, okoreníme bielym korením. Cesnak nakrájame na plátky, nasekáme bielu časť mladej cibuľky a pridáme k rybe. Zľahka podlejeme vodou a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme prepasírované varené zemiaky v pomere 1:1 (zemiaky : ryba). Pridáme nasekanú zelenú časť mladej cibuľky, petržlenovú vňať, niekoľko kvapiek z citróna, 2 vajcia, osolíme, okoreníme a premiešame. Potom celú zmes premixujeme ponorným mixérom.

3. Pripravíme si zmes na obaľovanie. Zmiešame 2 vajcia s 2 lyžicami smotany, do druhej misky dáme strúhanku. Z rybacej zmesi vytvarujeme menšie placky a obalíme najskôr vo vajci, potom v strúhanke. V rozpálenom oleji, do ktorého sme pridali aj 2 lyžice masla, vyprážame placky z oboch strán.

4. Zvyšný pór nakrájame na tenké prúžky, opečieme na 1 lyžici masla, podlejeme bielym vínom, pridáme niekoľko kvapiek citróna, osolíme, okoreníme a necháme vyvariť. Keď sa víno s citrónom spolovice vyvarí, pridáme 3 lyžice smotany, potom pridáme maslo a stiahneme z ohňa, omáčku maslom ľahko zahustíme. Ochutíme nasekaným kôprom. Listy čerstvého špenátu polejeme dresingom z cesnaku, soli, korenia, olivového oleja a niekoľkých kvapiek citrónu.

Zeleninová polievka Gazpacho

Na 4 porcie potrebujeme:

Cesto na posúch: 350 g hladkej múky, 7–8 g droždia, 1 čl cukru, soľ, 150 ml vody, 6 PL olivového oleja

Plnka: 1 hrsť olív, 2 strúčiky cesnaku, 2 čerstvé paradajky, hrsť sušených paradajok, 2 mozarelly, 1 jarná cibuľka, čerstvá bazalka, soľ, korenie, olivový olej, čerstvý rozmarín na dekoráciu

Polievka: 1 šalátová uhorka, 1 paprika, 2 strúčiky cesnaku, 6 paradajok alebo 2 hrnčeky paradajok z plechovky, soľ, korenie, citrónová šťava z jedného citrónu, 1/2 PL cukru, striedka z toastového chleba – podľa potreby

Postup:

1. Na posúch preosejeme múku do misy, do prostriedku pridáme rozdrobené droždie, cukor, soľ a zalejeme vodou s olivovým olejom. Miesime ručne alebo kuchynským robotom. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 30–40 minút vykysnúť. Potom cesto rukami roztiahneme, aby bolo 1,5 – 2 cm hrubé. Vyvaľkáme valčekom a necháme ešte 20 minút odstáť, resp. vykysnúť. Potom ho vložíme do rozpálenej rúry a pečieme na 180°C asi 20 minút. Hneď, ako ho vytiahneme z rúry, potrieme ho olivovým olejom.

2. Všetky suroviny na plnku nakrájame na plátky. Posúch rozkrojíme na dve časti, na spodnú časť naukladáme na plátky mozarelly, paradajok čerstvých aj sušených, cesnak, olivy, jarnú cibuľku, listy bazalky. Okoreníme, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Priklopíme vrchnou časťou a dáme späť do rúry. Pečieme, kým sa mozarella nerozpustí.

3. Na polievku nakrájame umytú zeleninu na kocky, dáme do misy, pridáme celé strúčiky cesnaku, cukor, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a všetko rozmixujeme v mixéri. Ak použijeme čerstvé paradajky, rozmixujeme ich so striedkou z toastového chleba, aby sa polievka zahustila. Mixujeme podľa chuti buď dohladka alebo si môžeme v polievke nechať malé kúsky zeleniny. Necháme vychladiť.

4. Vychladenú polievku podávame s cibuľkou, uhorkou, môžeme osoliť, okoreniť a poliať olivovým olejom. Plnený chlieb ešte potrieme olivovým olejom a posypeme nasekaným rozmarínom.

Recepty pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverpark v Bratislave.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #varenie #recepty #Varecha.sk #zimná zelenina #zimné chute
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december