Špargľa ponúka stovky možností, ktoré sa líšia náročnosťou prípravy. Ponúkame recept na lahodnú jarnú polievku s parmezánom, ale aj niekoľko receptov podľa TV Varecha.
Polievka zo zelenej špargle s parmezánom
Pre 4 osoby potrebujeme:
- 600 g zelenej špargle
- soľ
- cukor
- 2 PL masla
- 2 PL múky
- 100 ml smotany (klasickej alebo sójovej či kokosovej)
- štipku červenej papriky
- muškátový oriešok
- 30 g parmezánu, v celku
- čerstvú bylinku na ozdobu (žeruchu, peržlenovú vňať…)
Ako na to?
- Špargľu olúpte, odrežte zdrevnatené konce a stonky špargle nakrájajte na 3 cm dlhé kúsky.
- Špargľové kúsky priveďte v hrnci s 1,5 litra vody, štipkou soli a štipkou cukru k varu.
- Varte na miernom ohni asi 30 minút.
- Obsah hrnca prelejte cez sitko, špargľový vývar nechajte zvlášť, uvarenú špargľu takisto nechajte bokom.
- Maslo rozpustite v inom hrnci a poprášte múkou.
- Premiešajte vareškou, postupne dolejte 900 ml špargľového vývaru.
- Intenzívne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pridajte kúsky špargle a povarte na miernom ohni asi 10 minút. Stále miešajte.
- Polievku rozmixujte, vmiešajte smotanu a kratučko povarte.
- Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Polievku naberte do misiek, ozdobte nastrúhanými parmezánovými hoblinami, žeruchou alebo petržlenovou vňaťou.
- Jedna porcia obsahuje 220 kcal
Pozrite si aj recepty z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľová polievka na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos so špargľou Thomasa Puskailera na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľové rizoto podľa Jany Hubinskej na Varecha.sk