Tešíte sa, že čas špargle už klope na dvere? Začnite sezónu lahodnou polievkou

Jar už tradične patrí v kuchyni aj čerstvej špargli. Lahodná zelenina je plná vzácnych živín. Poteší obsah provitamínu A, ktorý je prospešný pre sliznice, zrak a ochranu buniek. Tiamín (B1) povzbudí nervovú sústavu, riboflavín (B2) je žiadaný pre zdravie kože či vlasových korienkov.

22.03.2021 09:00
polievka, špargľa, bazalka Foto:
Polievka so zelenej špargle.
debata

Špargľa ponúka stovky možností, ktoré sa líšia náročnosťou prípravy. Ponúkame recept na lahodnú jarnú polievku s parmezánom, ale aj niekoľko receptov podľa TV Varecha.

Polievka zo zelenej špargle s parmezánom

Pre 4 osoby potrebujeme:

  • 600 g zelenej špargle
  • soľ
  • cukor
  • 2 PL masla
  • 2 PL múky
  • 100 ml smotany (klasickej alebo sójovej či kokosovej)
  • štipku červenej papriky
  • muškátový oriešok
  • 30 g parmezánu, v celku
  • čerstvú bylinku na ozdobu (žeruchu, peržlenovú vňať…)

Ako na to?

  • Špargľu olúpte, odrežte zdrevnatené konce a stonky špargle nakrájajte na 3 cm dlhé kúsky.
  • Špargľové kúsky priveďte v hrnci s 1,5 litra vody, štipkou soli a štipkou cukru k varu.
  • Varte na miernom ohni asi 30 minút.
  • Obsah hrnca prelejte cez sitko, špargľový vývar nechajte zvlášť, uvarenú špargľu takisto nechajte bokom.
  • Maslo rozpustite v inom hrnci a poprášte múkou.
  • Premiešajte vareškou, postupne dolejte 900 ml špargľového vývaru.
  • Intenzívne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Pridajte kúsky špargle a povarte na miernom ohni asi 10 minút. Stále miešajte.
  • Polievku rozmixujte, vmiešajte smotanu a kratučko povarte.
  • Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
  • Polievku naberte do misiek, ozdobte nastrúhanými parmezánovými hoblinami, žeruchou alebo petržlenovou vňaťou.
  • Jedna porcia obsahuje 220 kcal

Pozrite si aj recepty z TV Varecha

Chutná polievka zo zelenej špargle

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľová polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Spevák Thomas Puskailer pripraví lososa, tak ako ho jedávajú doma
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #polievka #špargľa
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december