Tešíte sa, že čas špargle už klope na dvere? Začnite sezónu lahodnou polievkou

22.03.2021 09:00
polievka, špargľa, bazalka
Polievka so zelenej špargle. Autor:

Jar už tradične patrí v kuchyni aj čerstvej špargli. Lahodná zelenina je plná vzácnych živín. Poteší obsah provitamínu A, ktorý je prospešný pre sliznice, zrak a ochranu buniek. Tiamín (B1) povzbudí nervovú sústavu, riboflavín (B2) je žiadaný pre zdravie kože či vlasových korienkov.

Špargľa ponúka stovky možností, ktoré sa líšia náročnosťou prípravy. Ponúkame recept na lahodnú jarnú polievku s parmezánom, ale aj niekoľko receptov podľa TV Varecha.

Polievka zo zelenej špargle s parmezánom

Pre 4 osoby potrebujeme:

  • 600 g zelenej špargle
  • soľ
  • cukor
  • 2 PL masla
  • 2 PL múky
  • 100 ml smotany (klasickej alebo sójovej či kokosovej)
  • štipku červenej papriky
  • muškátový oriešok
  • 30 g parmezánu, v celku
  • čerstvú bylinku na ozdobu (žeruchu, peržlenovú vňať…)

Ako na to?

  • Špargľu olúpte, odrežte zdrevnatené konce a stonky špargle nakrájajte na 3 cm dlhé kúsky.
  • Špargľové kúsky priveďte v hrnci s 1,5 litra vody, štipkou soli a štipkou cukru k varu.
  • Varte na miernom ohni asi 30 minút.
  • Obsah hrnca prelejte cez sitko, špargľový vývar nechajte zvlášť, uvarenú špargľu takisto nechajte bokom.
  • Maslo rozpustite v inom hrnci a poprášte múkou.
  • Premiešajte vareškou, postupne dolejte 900 ml špargľového vývaru.
  • Intenzívne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Pridajte kúsky špargle a povarte na miernom ohni asi 10 minút. Stále miešajte.
  • Polievku rozmixujte, vmiešajte smotanu a kratučko povarte.
  • Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
  • Polievku naberte do misiek, ozdobte nastrúhanými parmezánovými hoblinami, žeruchou alebo petržlenovou vňaťou.
  • Jedna porcia obsahuje 220 kcal

Pozrite si aj recepty z TV Varecha

Chutná polievka zo zelenej špargle

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľová polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Spevák Thomas Puskailer pripraví lososa, tak ako ho jedávajú doma
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#špargľa #recept #polievka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december