V hlavnej úlohe: Medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku, aby detoxikoval svoje telo.

11.04.2021 06:00
zah-meddvedi-cesnak Foto:
debata

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Ideálne je zbierať ho, keď majú lístky dĺžku prsta. Najlepší a najzdravší je čerstvý. Vydrží ale pár dní aj v chladničke a možno ho aj zmraziť. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov. Čerstvé listy najlepšie chutia v šalátoch alebo nátierkach.

Medvedí cesnak je považovaný za jeden zo silných jarných životobudičov a takisto pôsobí pozitívne na imunitný systém. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu C (150 mg v 100 g). „Obsahuje tiež allicín, vďaka čomu má antibakteriálny, protizápalový účinok, stimuluje a pomáha imunitnému systému. Lístky možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov či koreniť nimi polievky, rizotá, fašírky, omelety,“ radí Petra Húsková, výživová poradkyňa Naturhouse.

Prírodné antibiotikum

Allicín je známym bojovníkom proti chrípke, prechladnutiu, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, mykózam a ďalším. V Číne napríklad pri bakteriálnej či vírusovej nákaze odporúčajú užívať cesnak každé dve hodiny. Allicín je nestála zlúčenina a jeho príjem je nutné periodicky opakovať.

O medveďom cesnaku sa hovorí, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Je nápomocný proti ateroskleróze, vysokému tlaku i astme.

Oceníme ho pri liečbe mykóz a plesní, pri poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Pôsobí močopudne, tonizuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach.

Polievka z medvedieho cesnaku

Foto: Naturhouse
zah-meddvedi-cesnak-polievka

Čo treba: 300 g medvedieho cesnaku, 2 dl smotany, 1 PL masla, soľ, korenie

Ako na to: Na masle osmažíme nasekaný cesnak. Zalejeme vodou, tak aby boli listy cesnaku zaliate, osolíme, okoreníme a povaríme asi desať minút. Všetko rozmixujeme, pridáme smotanu a povaríme. Môžeme podávať s malými kockami opečeného chleba.

Pesto z medvedieho cesnaku

Foto: Naturhouse
zah-meddvedi-cesnak-pesto

Čo treba: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového), 50 g parmezánu, 10 g sezamových semienok, 2 g soli

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne rozmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienka. Pár sekúnd ešte mixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienok a kúsky syra. Umiestnite ho do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, uzavrite. V chladničke vydrží niekoľko mesiacov.

Špenát z medvedieho cesnaku

Foto: Naturhouse
zah-meddvedi-cesnak-spenat

Čo treba: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 PL olivového oleja, 20 g slnečnicových semienok, himalájska soľ

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so slnečnicou, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajce a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Vajíčkový šalát

Foto: Naturhouse
zah-meddvedi-cesnak-salat

Čo treba: 4 až 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ, korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, 1 čl horčice, prípadne avokádo, trocha jogurtu alebo kokosového mlieka na zjemnenie.

Ako na to: Uvarené vajcia ošúpte a pokrájajte. Rovnako nakrájajte medvedí cesnak, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, pokrájanú jarnú cibuľku, čerstvo namleté čierne korenie, horčicu. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom, prípadne môžete pridať aj avokádo.

Rukolový šalát

Foto: Naturhouse
zah-meddvedi-cesnak-rukola

Čo treba: Veľká hrsť rukoly, hrsť medvedieho cesnaku, 5 sušených paradajok, 100 g ricotty, 1 šalotku, citrónovú šťavu, 2 PL oleja z vlašských orechov, soľ, korenie

Ako na to: Rukolu umyte spolu s medvedím cesnakom, do misy spolu s nimi pridajte pokrájané sušené paradajky, nakrájajte šalotku alebo menšiu červenú cibuľu, ricottu, pridajte citrónovú šťavu, olej, soľ, korenie, dôkladne premiešajte a môžete podávať.

Vysvetlivky: čl – čajová lyžička, PL – polievková lyžica

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #recepty #polievka #medvedí cesnak #detox #šalát #sezóza #mrazíme
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december