Jednou z najlepších variácií je kombinácia špargľa – jahody. Neutrálna chuť špargle sa so sviežou chuťou jahôd výborne dopĺňa.
Tieto dve suroviny sa dajú spojiť najmä v rôznych šalátoch a v dezertoch. Napríklad do špargľovej peny s jahodami. Jej príprava je jednoduchá. Biela špargľa sa nakrája na malé kúsky, uvarí do mäkka v mlieku a rozmixuje. Vo vodnom kúpeli potom vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme do špargľovej zmesi a dochutíme citrónovou šťavou. Pridáme jahodové pyré, ktoré sme urobili rozmixovaním jahôd s vanilkovým cukrom a napučanou želatínou. Hotovú penu rozdelíme do pohárov a necháme pár hodín schladiť.

Ďalšou výbornou kombináciou je karamelizovaná špargľa s jahodami. Špargľu nakrájame na centimetrové kúsky a uvaríme tak, aby bola ešte chrumkavá, vo vode s cukrom a soľou. Na panvici roztopíme maslo s kryštálovým cukrom, ktorý skaramelizujeme, pridáme trochu pomarančovej šťavy, necháme chvíľu vyvariť. Do tejto zmesi pridáme špargľu a dobre pomiešame, aby ju zmes obalila a trochu ešte povaríme. Hotovú servírujeme s nakrájanými jahodami a vanilkovou zmrzlinou. Ozdobiť môžeme napríklad lístkami mäty.

A do tretice špargľovo-jahodový šalát. Na ten potrebujeme zelenú a bielu špargľu, jahody, píniové semiačka a zálievku. Špargľu uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame rovnako ako jahody. Zálievku urobíme tak, že skaramelizujeme v hrnčeku cukor, zalejeme horúcou vodou, balzamikom, posolíme a pokoreníme, pridáme sušenú bazalku a povaríme asi 5–7 minút. Do hotovej zálievky ešte zašľaháme trochu oleja. Zalejeme ňou zmes špargle a jahôd a necháme pol hodinu odstáť. Potom pridáme semiačka a lístky bazalky.
Flambované špargľové šúľance s mascarpone a lesným ovocím
Príprava: 40 minút, 4 porcie

Čo treba: 100 g špargle, 100 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 100 g masla, 100 g kryštálového cukru, 100 ml tmavého alkoholu (aspoň 40 %), 200 g čerstvého bobuľového ovocia, 100 g mascarpone, 1 citrón, 100 ml smotany na šľahanie (33 %), 50 g práškového cukru
Postup:
- Uvarené zemiaky očistíme a pomelieme s uvarenou špargľou najemno. Pridáme vajíčko, múku a soľ. Ručne vypracujeme cesto, z ktorého urobíme šúľance veľkosti malíčka.
- Varíme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu. Zozbierame sitkom a ešte teplé zasypeme polovicou kryštálového cukru. Necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme so smotanou, s práškovým cukrom a so šťavou a kôrou z citróna na hustú penu.
- Na panvici roztopíme maslo, pridáme zvyšný kryštálový cukor, necháme skaramelizovať, pridáme ovocie, šúľance a flambujeme alkoholom. Servírujeme s pripravenou penou z mascarpone a môžeme dozdobiť čerstvou mätou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľové rizoto podľa Jany Hubinskej na Varecha.sk