Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Špargľa má neutrálnu chuť, takže sa dá pripravovať na slano, ale aj na sladko. Dokonca sa z nej dajú robiť aj výborné dezerty.

10.05.2021 06:00
thumbnail var18-spargla jahody-4x Foto:
debata

Jednou z najlepších variácií je kombinácia špargľa – jahody. Neutrálna chuť špargle sa so sviežou chuťou jahôd výborne dopĺňa.

Tieto dve suroviny sa dajú spojiť najmä v rôznych šalátoch a v dezertoch. Napríklad do špargľovej peny s jahodami. Jej príprava je jednoduchá. Biela špargľa sa nakrája na malé kúsky, uvarí do mäkka v mlieku a rozmixuje. Vo vodnom kúpeli potom vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme do špargľovej zmesi a dochutíme citrónovou šťavou. Pridáme jahodové pyré, ktoré sme urobili rozmixovaním jahôd s vanilkovým cukrom a napučanou želatínou. Hotovú penu rozdelíme do pohárov a necháme pár hodín schladiť.

ligurcek Čítajte aj Ligurček: Vegeta starých mám

Ďalšou výbornou kombináciou je karamelizovaná špargľa s jahodami. Špargľu nakrájame na centimetrové kúsky a uvaríme tak, aby bola ešte chrumkavá, vo vode s cukrom a soľou. Na panvici roztopíme maslo s kryštálovým cukrom, ktorý skaramelizujeme, pridáme trochu pomarančovej šťavy, necháme chvíľu vyvariť. Do tejto zmesi pridáme špargľu a dobre pomiešame, aby ju zmes obalila a trochu ešte povaríme. Hotovú servírujeme s nakrájanými jahodami a vanilkovou zmrzlinou. Ozdobiť môžeme napríklad lístkami mäty.

medovka lekárska Čítajte aj Medovka a stévia. V čom je ich moc?

A do tretice špargľovo-jahodový šalát. Na ten potrebujeme zelenú a bielu špargľu, jahody, píniové semiačka a zálievku. Špargľu uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame rovnako ako jahody. Zálievku urobíme tak, že skaramelizujeme v hrnčeku cukor, zalejeme horúcou vodou, balzamikom, posolíme a pokoreníme, pridáme sušenú bazalku a povaríme asi 5–7 minút. Do hotovej zálievky ešte zašľaháme trochu oleja. Zalejeme ňou zmes špargle a jahôd a necháme pol hodinu odstáť. Potom pridáme semiačka a lístky bazalky.

Flambované špargľové šúľance s mascarpone a lesným ovocím

Príprava: 40 minút, 4 porcie

Foto: SHUTTERSTOCK
špargľa

Čo treba: 100 g špargle, 100 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 100 g masla, 100 g kryštálového cukru, 100 ml tmavého alkoholu (aspoň 40 %), 200 g čerstvého bobuľového ovocia, 100 g mascarpone, 1 citrón, 100 ml smotany na šľahanie (33 %), 50 g práškového cukru

Postup:

  1. Uvarené zemiaky očistíme a pomelieme s uvarenou špargľou najemno. Pridáme vajíčko, múku a soľ. Ručne vypracujeme cesto, z ktorého urobíme šúľance veľkosti malíčka.
  2. Varíme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu. Zozbierame sitkom a ešte teplé zasypeme polovicou kryštálového cukru. Necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme so smotanou, s práškovým cukrom a so šťavou a kôrou z citróna na hustú penu.
  3. Na panvici roztopíme maslo, pridáme zvyšný kryštálový cukor, necháme skaramelizovať, pridáme ovocie, šúľance a flambujeme alkoholom. Servírujeme s pripravenou penou z mascarpone a môžeme dozdobiť čerstvou mätou.
Video
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #varenie #ovocie #zelenina #záhrada #dezerty #jahody #pestovanie #špargľa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december