Ktoré kvety sú najlepšie na rez do vázy

Väčšina letných cibuľovín sa pestuje na skrášlenie záhrady, mnohé sú vhodné aj na rezanie. Je dobré vedieť, o ktoré druhy ide, aby sa nestalo napríklad to, že namiesto príjemnej kvetinovej vône vám domácnosť zaleje výrazná cesnaková aróma.

09.07.2021 06:00
shutterstock 1429373165 Foto:
debata

Kto by nechcel mať vo váze vlastnoručne vypestované kvety! Ak už nemáte v záhrade veľa miesta nazvyš, priestor na pár cibuľovín sa vždy nájde v záhone medzi ostatnými druhmi. Pokiaľ máte cibuľoviny dávno vysadené, no netrúfate si ich zrezať do interiérovej vázy či na vytvorenie inej dekorácie, stačí sa riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami.

Druhy, ktorými nič nepokazíte

Veľmi vhodné na rezanie sú ľalie a mečíky. Práve tie dokonca vyzerajú lepšie práve vo váze než v záhone, kde dosť nesúmerne vytŕčajú. Obľúbené sú i holandské kosatce, ktoré sú krásne len na začiatku leta, a tak z nich budeme mať vo váze viac potešenia. Radíme vyskúšať i anglické kosatce, ktoré kvitnú trošku neskôr. Perzské a ázijské iskerníky s plnými kvetmi v odtieňoch červenej, oranžovej a žltej farby sú výborné rastliny do záhonov aj do váz.

petúnia, amore purple, kvet, letnička, Čítajte aj Ako predĺžiť kvitnutie

Cesnak má vyzerať, nie voňať

Vo váze pôsobia príjemne i niektoré okrasné cesnaky, no pri nich sa treba mať na pozore, aby sme nezrezali tie, ktoré výrazne páchnu cesnakom. Vhodná do vázy je napríklad odroda Allium cowanii. Príjemne vonia, má jemné biele kvietky a rastie na krátkych stonkách. Z dekoratívnych cesnakov je vhodná aj bledavka, ktorej narezané kvety vydržia vo váze až tri týždne. V záhrade vyzerajú pekne aj veternice a tiež sú vhodné na rezanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #kvety #aranžovanie #cibuľoviny #rezanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december