Zaštipovanie chryzantém robí zázraky

Júl je mesiac, keď nám chryzantémy rastú priamo pred očami. Platí to hlavne pre stonky, ktoré teraz rastliny vyháňajú jedna radosť. Musíme sa rozhodnúť, či chceme rastliny plné stoniek alebo radšej krásne kvety.

13.07.2021 06:00
Flowering Red orange chrysanthemums in autumn... Foto:
debata

Jedna z dôležitých pestovateľských rád, vďaka ktorým sa chryzantémam darí, znie – prihnojujte. Asi v polovici júla chryzantémam aplikujte tekuté alebo pevné hnojivo. V prípade pevného dajte pozor, aby ste ho nerozhádzali na listy. Ak máte pocit, že sú vaše rastliny mäkké a krehké, tak ich zalejte roztokom zo síranu draselného. Hnojenie je ideálne za sucha, buď pred polievaním alebo po ňom.

Richly blooming geranium flowers on the windows Čítajte aj Najlepšie tipy pre krásne muškáty

Pokojne aj do črepníka

Skoro kvitnúcim chryzantémam koncom júla odstráňte všetky púčiky. Mladé rastliny môžete vysadiť do okopaných a pohrabaných skleníkových záhonov, tam kvitnú v polovici letnej sezóny. Ak chcete sadiť do črepníkov, odporúčame priemer aspoň 23 centimetrov. V takomto prípade pokojne zakorenené odrezky chryzantém umiestnite v črepníku aj pod holým nebom, na vonkajšom stanovišti. Horúce leto majú rady. Len nezabúdajte, že každých desať až štrnásť dní im zaštipujte vrcholy, aby ste podporili rast bočných stoniek.

Aby boli veľké kvety

Na chryzantémach pestovaných vonku ste si mohli všimnúť, že momentálne robia najväčší rastový pokrok, sú plné novo vyrastených stoniek. Treba zvážiť, či chcete pestovať stonky alebo radšej veľké kvety. Pokiaľ vám ide o kvety – čo zrejme ide – tak počet nových stoniek musíte zredukovať. Postačia vám štyri stonky pri pologuľovitých a lúčovitých chryzantémach a pri veľkokvetých dokonca len dve.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #kvitnutie #chryzantémy #zaštipovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december