Už ste sa fotili v záhoráckej levanduli?

Svadobné fotenia, romantické žiadosti o ruku alebo len obyčajný samozber či pekný rodinný výlet. To všetko sa dá v krajine levandule, na skok od známej rekreačnej oblasti Rudava na Záhorí. Do 14. júla je levanduľové pole otvorené pre verejnosť.

10.07.2021 06:00
DSC 4576 Foto:
debata

Obdobie kvitnutia levandule je obmedzené na pár týždňov v roku. Začína sa v máji a nádherným fialovým kobercom sa môžete kochať do polovice júla. V tomto krátkom ohraničenom období je záujem o návštevu areálu Levandulandu obrovský, hovorí jedna zo zakladateľov projektu Simona Slobodová. Záujemcovia si môžu rezervovať termín na fotenie, počas ktorého majú pole len pre seba. Posledné dni sezóny patria tradične samozberu.

Levanduľa lekárska Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

Začalo sa to ako koníček

Na začiatku projektu bol koníček, ktorý sa postupne zmenil na prácu na plný úväzok. „Práca v poľnohospodárstve je náročná, treba sa pripraviť na drinu aj nezdary,“ pripomína Simona Slobodová. „Začíname skoro na jar výsadbou sadeníc a úpravou areálu. Všetkých asi desaťtisíc sadeníc striháme ručne tak, aby mali pekný tvar a bohatú úrodu. Po zbere levanduľu spracúvame na využitie v našich výrobkoch a po celý čas tŕpneme, aby ju nezničili dažde alebo tuhé mrazy.“

Výrobky z čerstvých levanduľových kvetov.
Levanduľa je výborná aj v potravinách.
+2Zakvitnuté levanduľové pole vyzerá nádherne.

Fotky aké nemá každý

Na levanduľové pole si môžete prísť nazbierať levanduľu pre vlastnú potrebu alebo urobiť fotky, aké nemá každý. Pri fotení v levanduli určite radi využijete pripravené romantické rekvizity v provensálskom štýle. Pozor by si tu však mali dávať alergici, pretože pole okolo vás bzučí tisíckami včiel. Domov si môžete okrem nazbieranej levandule odniesť aj likér alebo džem vyrobený s použitím čerstvých kvetov zo záhoráckeho poľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Záhorie #fotenie #levanduľa #samozber #Levanduland
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december