Nepremeškajte: Je čas na pridávanie živín

V júli záhradu znovu hnojíme, vrátane krov a záhonových rastlín. Určite nesmieme zabudnúť na takzvané hladné rastliny, ako sú georgíny, hrachor voňavý a ruže. Mnoho rastlín bude dobre rásť aj bez hnojenia, ale keď ich pohnojíte, prekvapí vás rozdiel.

18.07.2021 06:00
V júli hnojíme zeleninu aj izbové rastliny Foto:
debata

Hnojenie na list alebo zapracovanie plného hnojiva do pôdy je témou tohto obdobia. Kým hnojenie rastlín rastúcich vo voľnej pôde je dôležité na rozkvitnutie, pre rastliny v nádobách je hnojenie priam nevyhnutnosť, najmä keď je pôda rašelinová. Je dobré hnojiť pravidelne, pretože živiny sa v substrátoch vyčerpajú už za mesiac.

Kedy znova ubrať

Bez našej pomoci, bez pridania ďalších potrebných živín, budú rastliny slabo rásť alebo môžu dokonca aj zahynúť. Rajčiaky prihnojujeme najmä vtedy, keď ich pestujeme v nádobách. Len čo vytvoria veľa plodov, aplikujeme hnojivo s vyšším obsahom draslíka. Hnojenie teraz pomôže aj paprikám a uhorkám, ale keď už zelenina vytvára plody, s hnojením spomalíme.

Flowering Red orange chrysanthemums in autumn garden. Chrysanthemum koreanum.  Background with blossoming a chrysanthemums. Chrysanthemum flowers horizontally. Čítajte aj Zaštipovanie chryzantém robí zázraky

Ktorá zelenina je najväčší žrút

Kým fazuľu hnojiť netreba, kapusta je naopak silný žrút živín. K takzvaným stredným konzumentom radíme napríklad paradajky a šalát je slabý konzument. Popri záhrade a balkóne nezabúdame hnojiť ani izbové rastliny, ktoré v období vegetácie takisto potrebujú pravidelnú dávku živín. Hnojíme ich až do októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #hnojenie #živiny #izbové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december