Broskyňa: Kráľovná leta má svoje nároky

Broskyňa patrí medzi teplomilné stromy, najlepšie sa jej darí v južnejších oblastiach s nadmorskou výškou do 250 metrov. V našich podmienkach sú na pestovanie broskýň najvhodnejšie vinohradnícke oblasti. V záhradách sa dá pestovať aj vyššie, no potrebuje vhodné miesto, najlepšie na južnej strane a v závetrí.

26.07.2021 06:00
broskyne Foto:
debata

Broskyne kvitnú skoro na jar, často už v období marca či apríla, aj preto kvety často poškodí alebo úplne zničí mráz. Sú citlivé najmä na náhle výkyvy teploty medzi slnečným dňom a chladnou nocou, čo sa môže prejaviť trhlinami na kmeni či hrubších konároch, no toto riziko môže zmierniť vhodná ochrana. Náter vápenným mliekom, zatienenie kmeňa pred jarným slnkom alebo kartónový obal, to všetko strom pred teplotnými zmenami dokáže chrániť.

shutterstock 299543492 Čítajte aj Čučoriedky: prečo sú také zdravé

Na pôde záleží

Tento ovocný strom je náročný nielen na teplo, ale aj na kvalitu pôdy. Ideálnou je ľahšia až stredne ťažká, prípadne hlinito- piesočnatá až hlinitá, pretože tieto typy zeminy sú bohaté na živiny aj vlahu. Určite sa jej nebude dariť v ťažkej mokrej pôde ani na miestach s vysokým obsahom vápnika, dokonca ani tam, kde je vysoká hladina spodnej vody.

Kedy sadiť a ktorú odrodu vybrať

Jarné obdobie je na výsadbu broskýň najvhodnejšie. Pri sadení treba myslieť aj na, aby strom mal v záhrade dostatok priestoru, odporúča sa vzdialenosť aspoň tri metre od susedných kmeňov. Aj na výbere odrody záleží, v chladnejších regiónoch sa bude dariť tým, ktoré dozrievajú koncom júla alebo začiatkom augusta. Teplejšie oblasti sú vhodné aj pre odrody, ktoré dozrievajú až koncom augusta. S výberom najlepšie poradia v špecializovaných ovocných škôlkach, pretože v bežných záhradníctvach majú v ponuke len pár druhov.

Ako rezať a tvarovať

Počas prvých rokov pestovania broskyne je dôležité usporiadanie kostrových konárov, aj preto ich odborníci odporúčajú koncom zimy všetky skrátiť asi o štvrtinu. Povzbudí sa tým rast vedľajších výhonkov, ktoré postupne vytvoria vejárovitú korunu. V lete treba mladé výhonky vybrať a vejárovite ich vyviazať. Také, ktoré rastú kolmo smerom hore alebo dolu, aj tie, ktoré vyrastajú k stene alebo od steny, odstrihnite na konárový krúžok. Zvyšné konáre môžete ponechať.

Ako presvetľovať a zalievať

Keď sú kvetné púčiky broskyne ružové, nastáva vhodný čas na presvetlenie. Pri takom reze rýchlo zistíte, ktoré konáre budú rodivé. Na začiatku vegetačného obdobia sa rezné rany rýchlejšie zahoja, lebo v strome začína prúdiť miazga. Broskyňu môžete rezať aj v auguste po zbere úrody. Pestovatelia si musia dať záležať aj na správnej závlahe, najmä počas kvitnutia a intenzívneho rastu plodov tesne pred zberom. Ak nie je v zemi dostatok jarnej vlahy, strom potrebuje zalievať dávkou asi päť litrov vody denne priamo ku koreňu. Keď už plody dozrievajú, množstvo treba zvýšiť na desať litrov denne.

Egreše sú plné vitamínov. Čítajte aj Egreš: Bobule plné zdravia

Pozor na škodcov a choroby

Kučeravosť listov je hubová choroba, ktorá listy broskyne napáda najčastejšie. Prejavuje sa veľkými červenými pľuzgiermi, ktoré neskôr zbelejú a takto napadnutý list opadne. Šíreniu choroby sa dá zabrániť odstránením popadaných listov, inak bude dážď hubové spóry roznášať zo zeme znovu na strom. A vedeli ste, že proti obaľovačovi broskyňovému, čo je zákerný škodca, ktorý napáda ovocné stromy, zaberajú ucholaky? Ak vám v záhrade ničia chryzantémy, nachytajte ich a vypustite v blízkosti broskyne. Tam sa budú živiť larvami obaľovačov.

Video
Domáca ovocná zmrzlinka

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Broskyňová zmrzlina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #záhrada #broskyňa #ovocný strom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december