Artičoke sa najlepšie darí v nižšie položených oblastiach, pretože vo vyšších polohách dorastá do menších pukov. Plod zeleniny, ktorý sa používa na konzumáciu, je puk kvetu s okvetnými lístkami a môže existovať v rôznych farebných variáciách od bielej až po zelenú či fialovú. V záhrade potrebuje vhodné miesto, potrpí si na priepustnú humusovú pôdu a dostatok slnka. Ak je pôda príliš ílovitá, odporúča sa pridať do nej záhradnícku drť na zlepšenie odtoku a miesto výsadby je vhodné doplniť kvalitným hnojom či univerzálnym hnojivom. Počas horúceho počasia potrebuje dostatočné zavlažovanie.
Čítajte aj Pestujeme, zberáme a uskladňujeme cvikluPuky sa nesmú otvoriť
V prvom roku sa rastlina sústredí na rast, aby v ďalšej sezóne vytvorila chutné a zdravé kvety. Práve preto je v tomto období dôležité odstrániť všetky hlávky kvetov, ak sa už začnú tvoriť, aby v druhom roku priniesla chutnú úrodu. Jedlé puky sa zberajú zhora, pričom treba obrať veľké pevné hlávky ešte predtým, než sa lupene začnú otvárať. Ak artičoka dorastie do pukov, ktoré sa už otvárajú, stráca jemnú chuť, zhorkne a vtedy už nie je jedlá. Zberová sezóna trvá dlhšie, lebo puky dozrievajú postupne. Kvalitný plod spoznáte tak, že je pri stlačení jemne praskne. Rastlina je citlivá na mráz, preto sa v nižších oblastiach odporúča chrániť ju pred chladom a na jeseň prikryť netkanou textíliou s hrubou vrstvou mulču, so slamou či čečinou.
Čítajte aj Nie je nad vlastnú čínsku kapustuJe chutná aj liečivá
Táto viacročná rastlina, známa aj pod názvom gurmánsky bodliak, sa môže pestovať aj ako okrasná trvalka, ktorá v záhrade vydrží päť až desať rokov. Bolo by škoda nevyužiť jej liečivé účinky, pretože obsahuje mnoho vitamínov, vlákniny, flavonidov, inulínu, trieslovín či enzýmov. Ako liečivo sa používajú sivozelené plstnaté listy, ktoré sa zbierajú na začiatku kvitnutia, potom sa nakrájajú a usušia. Čaj si pripravíte z jednej lyžičky sušených listov a necháte päť minút vylúhovať. Artičoka je účinný antioxidant, ktorý znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí ako antisklerotikum, ale tiež priaznivo ovplyvňuje látkovú premenu, utišuje bolesti brucha, kŕče či nadúvanie a má aj protizápalové účinky.