Keď je sucho, nepolievajte. Nie vždy je voda na osoh

Na obdobie sucha sa treba pripraviť ešte predtým, než príde. Všade kde sa dá, zachytávame do nádob dažďovú vodu a využiť môžeme aj použitú vodu z domácnosti. Samozrejme len vtedy, pokiaľ neobsahuje zvyšky chémie. No nie vždy je voda záhrade na osoh.

04.08.2021 06:00
sucho Foto:
debata (2)

Kým sa časť Slovenska musí v tomto období popasovať s prívalmi dažďa a búrkami, v niektorých oblastiach počas leta nezaprší aj celé týždne. Rastliny na terase či v záhrade tu už volajú o pomoc. V období sucha však platí, že je dobré buď polievať záhradu výdatne, alebo radšej vôbec. Prečo? Keď navlhčíme iba vrchnú vrstvu zeminy, dosiahneme to, že korene rastlín sa budú ťahať za touto vodou k povrchu pôdy. Plytko uložené korene budú potom ešte viac vystavené vysušujúcemu účinku slnka.

fuksie Čítajte aj Voda môže fuksie aj zahubiť

Keď polievať, tak len poriadne

Preto platí, že zavlažovanie má byť výdatné. Pôdu by sme mali prevlhčiť aspoň do hĺbky tridsať centimetrov. Takto prinútime korene, aby rástli smerom nadol do hlbšej vrstvy pôdy, ktorá je už chránená pred slnkom a dlhšie sa v nej udrží vlaha. Vlhkosť v pôde udržíme aj nastielaním. Najlepšie je vystihnúť moment, keď je pôda vlhká a navrstviť na ňu asi desať centimetrov organickej hmoty. Nástielka udrží v pôde vlahu, a zároveň zabráni rozrastaniu buriny.

shutterstock 684727129 Čítajte aj August praje roztočcovi: ako sa ho zbaviť?

Kde zobrať vodu

V období sucha polievame len tam, kde je to naozaj potrebné. Obmedzíme tak zbytočný výpar vody a aj šetríme, pretože polievanie bez vlastnej studne býva nákladné. Trávnik môže pár dní počkať. Dôležité je nekosiť ho počas sucha nakrátko, ale s vysoko umiestnenými nožmi, alebo vôbec. Po prvom daždi sa rýchlo pozbiera. Keď to večer vyzerá na dážď, nádoby s rastlinami postavíme do misiek, aby v nich ostala dažďová voda. Von umiestnime aj všetky vhodné nádoby, do ktorých sa dá voda zachytiť. Na polievanie môžeme použiť aj vodu z domácnosti, pokiaľ neobsahuje zvyšky chemických prostriedkov alebo soľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #voda #sucho #záhrada #polievanie #dažďová voda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december