Najčastejšie sa bylinky spracúvajú sušením a mrazením. Niektoré sa dajú zalievať do octu, oleja alebo rôsolu, iné sú zasa vhodné na kandizovanie a potom sa používajú na zdobenie dezertov a zákuskov. Keď bylinky sušíme, skladujeme ich potom v nádobe z tmavého skla alebo keramiky. Svetlo je veľký nepriateľ byliniek, pretože ich rýchlo pripraví o arómu.
Mäkké listy je najlepšie zmraziť
Bylinky s mäkkými listami, ako je napríklad petržlen alebo bazalka, si najlepšie zachovajú chuť aj vôňu, keď sú spracované mrazením. Je to pre ne oveľa lepší spôsob konzervovania než sušenie. Postup je jednoduchý: celé vetvičky dáme do igelitových vreciek, označíme a zmrazíme. Pred dlhodobým mrazením je dobré bylinky blanšírovať. Ponoríme ich najskôr do vriacej, potom do ľadovej vody, otrasieme a zmrazíme.
Čítajte aj Nízky tlak alebo málo vlasov? Pestujte bylinkyPred sušením ich nikdy neumývame
Pred prirodzeným sušením bylinky neoplachujeme, aby sme nepodporili rozvoj plesní. Rastliny sušíme zavesené vrcholom nadol na teplom suchom mieste, ideálne aj tmavom a dobre odvetranom. Listy, súkvetia alebo lupene môžeme rozložiť v jednej vrstve na mriežku prikrytú čistým papierom. Bylinky sú dobre usušené vtedy, keď pri stlačení praskajú.
Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľuA čo tak hodiť ich do mikrovlnky?
Áno, bylinky sa dajú sušiť aj takto. Najskôr ich opláchneme a vodu dobre otrasieme. Potom rozložíme celé rastliny alebo listy v jednej vrstve na čistý papier. Mikrovlnku pustíme na dve, tri minúty, pričom bylinky každých tridsať sekúnd kontrolujeme. V prípade potreby ich preložíme, aby bolo sušenie rovnomerné. Potom ich rozlámeme a skladujeme rovnako ako bylinky sušené prirodzeným spôsobom.
Ako vyrobiť bylinkový olej
Chuť mnohých byliniek zakonzervujeme zaliatím do octu alebo oleja. Platí to pre materinu dúšku, pamajorán, palinu či levanduľu. Čistú sklenú fľašu naplníme čerstvou vňaťou, prelejeme kvalitným olejom bez príchute a fľašu uzavrieme. Na prípravu sladkého oleja (napríklad levanduľového) použijeme ako základ mandľový olej. Takto pripravenú fľašu necháme na slnečnom mieste asi dva týždne a každý deň ňou potrasieme alebo obsah premiešame. Potom olej zlejeme do čistej fľaše a na označenie obsahu pridáme kúsok čerstvej bylinky. Na dosiahnutie intenzívnej chuti vymeníme vylúhované bylinky za čerstvé a necháme ich vo fľaši ďalšie dva týždne. Podobne postupujeme aj s octom, len bylinky pred zaliatím jemne pomliaždime. Zalievame zahriatym octom.