Je dobré sušiť bylinky v mikrovlnke?

Bylinky treba zberať, keď je jasno, sucho, po oschnutí rosy a ešte pred slnečnou páľavou, ktorá vyťahuje z rastlín éterické oleje. Zberáme iba nepoškodené a zdravé časti, konzervujeme ich čo najskôr po zbere. Otázka je, ako s pozberanými bylinkami čo najlepšie naložiť, aby neutrpeli na kvalite hoci aj celé mesiace.

09.08.2021 06:00
sušenie byliniek Foto:
Pred prirodzeným sušením bylinky nikdy neoplachujeme.
debata

Najčastejšie sa bylinky spracúvajú sušením a mrazením. Niektoré sa dajú zalievať do octu, oleja alebo rôsolu, iné sú zasa vhodné na kandizovanie a potom sa používajú na zdobenie dezertov a zákuskov. Keď bylinky sušíme, skladujeme ich potom v nádobe z tmavého skla alebo keramiky. Svetlo je veľký nepriateľ byliniek, pretože ich rýchlo pripraví o arómu.

Mäkké listy je najlepšie zmraziť

Bylinky s mäkkými listami, ako je napríklad petržlen alebo bazalka, si najlepšie zachovajú chuť aj vôňu, keď sú spracované mrazením. Je to pre ne oveľa lepší spôsob konzervovania než sušenie. Postup je jednoduchý: celé vetvičky dáme do igelitových vreciek, označíme a zmrazíme. Pred dlhodobým mrazením je dobré bylinky blanšírovať. Ponoríme ich najskôr do vriacej, potom do ľadovej vody, otrasieme a zmrazíme.

shutterstock 274973366 Čítajte aj Nízky tlak alebo málo vlasov? Pestujte bylinky

Pred sušením ich nikdy neumývame

Pred prirodzeným sušením bylinky neoplachujeme, aby sme nepodporili rozvoj plesní. Rastliny sušíme zavesené vrcholom nadol na teplom suchom mieste, ideálne aj tmavom a dobre odvetranom. Listy, súkvetia alebo lupene môžeme rozložiť v jednej vrstve na mriežku prikrytú čistým papierom. Bylinky sú dobre usušené vtedy, keď pri stlačení praskajú.

Levanduľa lekárska Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

A čo tak hodiť ich do mikrovlnky?

Áno, bylinky sa dajú sušiť aj takto. Najskôr ich opláchneme a vodu dobre otrasieme. Potom rozložíme celé rastliny alebo listy v jednej vrstve na čistý papier. Mikrovlnku pustíme na dve, tri minúty, pričom bylinky každých tridsať sekúnd kontrolujeme. V prípade potreby ich preložíme, aby bolo sušenie rovnomerné. Potom ich rozlámeme a skladujeme rovnako ako bylinky sušené prirodzeným spôsobom.

Ako vyrobiť bylinkový olej

Chuť mnohých byliniek zakonzervujeme zaliatím do octu alebo oleja. Platí to pre materinu dúšku, pamajorán, palinu či levanduľu. Čistú sklenú fľašu naplníme čerstvou vňaťou, prelejeme kvalitným olejom bez príchute a fľašu uzavrieme. Na prípravu sladkého oleja (napríklad levanduľového) použijeme ako základ mandľový olej. Takto pripravenú fľašu necháme na slnečnom mieste asi dva týždne a každý deň ňou potrasieme alebo obsah premiešame. Potom olej zlejeme do čistej fľaše a na označenie obsahu pridáme kúsok čerstvej bylinky. Na dosiahnutie intenzívnej chuti vymeníme vylúhované bylinky za čerstvé a necháme ich vo fľaši ďalšie dva týždne. Podobne postupujeme aj s octom, len bylinky pred zaliatím jemne pomliaždime. Zalievame zahriatym octom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #bylinky #sušenie #mrazenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december