Žihľava je liek aj eko prípravok proti škodcom

Prospešná je pre naše zdravie aj vzhľad. Pomáha kĺbom, srdcu i dýchaniu, stará sa o pokožku, vlasy. V záhrade funguje doslova ako ekologická zbraň, ktorá dokáže nahradiť chemické ošetrovanie proti škodcom. V čom všetkom ešte dokáže žihľava pomôcť?

11.08.2021 06:00
žihľava Foto:
debata (1)

To, že nám žihľava uľaví od reumy, zápalových procesov v tele či opuchov kĺbov, možno už viete. Rovnako tak má schopnosť znižovať vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cukru v krvi i cholesterol. Bojuje proti osteoporóze, vypadávaniu vlasov, kašľu a pomáha pri dýchacích problémoch. Jej užívanie v podobe tinktúr, čajov či krémov by pre nás preto malo byť prirodzené, aj keď sme zdanlivo zdraví. Prevencia je predsa základ. No týmto sa stále zoznam jej prospešných vlastností nekončí. Zbystriť pozornosť by pri žihľave mali totiž práve záhradkári.

sušenie byliniek Čítajte aj Je dobré sušiť bylinky v mikrovlnke?

Príroda nám dala liek aj zbraň

Ekologická záhradka je snom každého gazdu. Háčik však nastáva v momente, keď úrodu začnú napádať drobní škodcovia. V drvivej väčšine prípadov práve vtedy prichádza na rad chémia. Pritom vôbec nemusí! Stačí sa poriadne porozhliadnuť po záhrade či vo voľnej prírode, s pomocou rukavíc natrhať pŕhľavu a vyrobiť z nej biologický postrek proti škodcom. Ako na to? V prvom rade ju spracujte čo najskôr po zbere, na ktorý vám stačí jeden kilogram rastliny.

shutterstock 684727129 Čítajte aj August praje roztočcovi: ako sa ho zbaviť?

Proti škodcom prírodným prostriedkom

Na výrobu postreku potrebujeme vňať zo žihľavy, ktorú zbierame, keď je vonku pod mrakom. Následne vňať nasekáme nožom na drobné kúsky. Tie hodíme do pätnásťlitrovej nádoby z plastu či plechu. Ideálny bude sud. Zalejeme desiatimi litrami dažďovej vody a nádobu umiestnime do polotieňa, aby výluh nezačal na priamom slnku kvasiť. Po 24 hodinách vňať sitkom vyberieme a dáme ju do kompostu. Hotový, vyčistený výluh používame po preliatí do kanvy či rozprašovača na drobné rastliny, aby ich zbavil vošiek a drobných škodcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čaj #kĺby #reuma #žihľava #tlak krvi #škodcovia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december