Zavárame, nakladáme, robíme džemy

Čo odpoviete, keď sa zima opýta, čo ste robili v lete? Zavárali, robili džemy? Keď si sami zavárate, nakladáte či robíte džemy, presne viete, čo ste do nich dali a čo potom jete.

13.08.2021 06:00
zaváranie Foto:
debata (2)

Starší si určite ešte spomenú na stredoškolské a vysokoškolské brigády v konzervárňach, po ktorých im na dlho „odpadla“ chuť od kompótov, o džemoch nehovoriac. Domáce je skrátka domáce. Čo je dôležité pre to, aby sa kompóty, nakladané uhorky, džemy či salsy podarili, a najmä – aby dlho vydržali?

Základ úspechu je čistota

Alfou a omegou všetkého je pri zaváraní a robení marmelád absolútna čistota. To znamená – poháre treba pred použitím dôkladne vysterilizovať a to isté sa týka aj viečok. Tie sterilizujeme tak, že ich necháme asi 20 minút variť v hrnci s vodou – musia byť úplne ponorené. Poháre môžeme sterilizovať niekoľkými spôsobmi – napríklad takisto ako viečka, v hrnci s variacou vodou. Nevýhodou tejto metódy je, že niekedy na nich zostane povlak, najmä ak je voda tvrdšia.

artičoka Čítajte aj Artičoka: Dobre vyzerá, chutí a lieči

Keď nie v hrnci, tak v rúre

Druhou metódou je, dať ich na plech s trochou vody a sterilizovať v rúre – 20 minút pri 180 stupňoch. Najrýchlejšia je sterilizácia v mikrovlnnej rúre, tam stačí päť minút. Vo všetkých prípadoch treba dávať pozor pri manipulácii s pohármi, pretože robíme s horúcim sklom. Pri zaváraní a nakladaní je vždy dôležité používať úplne zdravé a dobre očistené ovocie a zeleninu.

uskladňovanie ovocia Čítajte aj Ako správne uskladňovať ovocie

Jedno majú všetky recepty spoločné

Koľko nálevu, aké zloženie a tiež čas varenia, to závisí do konkrétneho receptu. Dôležité je, aby neboli poháre položené priamo na dne hrnca, treba dať pod ne napríklad utierku. Voda by mala siahať asi do troch štvrtín a keď ju do hrnca nalievame, mala by mať teplotu ovocia či zeleniny vnútri pohárov. Potom už postupujeme podľa receptu.

Pred varením je vhodné ovocie trochu roztlačiť alebo rozmixovať ponorným mixérom.

Ovocie musí byť vždy zdravé

Pri varení džemov a marmelád je postup trochu iný – poháre a viečka tiež vysterilizujeme, hmotu varíme v hrnci a napĺňame do pripravených pohárov. Pred varením je vhodné ovocie trochu roztlačiť alebo rozmixovať ponorným mixérom, aby sa z neho uvoľnil pektín, ktorý spôsobuje, že ovocie „zdžemovatie“. Aj na džemy a marmelády používame len zdravé ovocie. Môže byť prezreté, ale nie nahnité.

Cukor a iné tajomstvá úspechu

To, koľko cukru použijeme, tiež závisí od receptu, resp. od druhu ovocia – na čierne ríbezle sa používa pomer na kilogram ovocia 700 gramov cukru, ale pri väčšine druhov ovocia stačí na jeden kilogram aj 300 gramov cukru. Kým voľakedy sa džem varil dovtedy, kým nebol dostatočne hustý, teraz stačí pridať do cukru pektín (na 1 kilogram ovocia sa dáva 10 gramov), povariť desať minút a džem môžeme plniť do pohárov. Najlepší je prírodný citrusový pektín (väčšinou ho treba objednať v e-shopoch), ale aj v supermarketoch sú k dispozícii rôzne želírovacie prípravky.

Kedy je džem hotový?

Tiež je dobré pridať citrónovú šťavu – stabilizuje farbu džemu a bude hustejší. Kedy je dostatočne hustá marmeláda alebo džem? Na to existuje jednoduchý trik – odobrať trochu hmoty na tanierik a dať ho do mrazničky. Keď je po chvíli hmota hustá, možno ju začať nalievať do pohárov. Nalieva sa vriaca a dobrou pomôckou je lievik so širokým hrdlom. Pohár tak zostane čistý. Naplnený pohár opatrne uzavriete, otočíte hore dnom a sladká dobrota je hotová. Potom treba zaváraniny už len uložiť do špajze, skrine či chladničky (ak inde nemáte miesto, jednoducho na tmavé a chladné miesto, a postupne jesť.

Video
Pripravte si Kaiserschmarrn - dobrôtku, ktorej neodolala ani cisárovná Sisi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #zaváranie #džemy #marmeláda #kompóty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december