Prečo je karfiol zdravý

Poznáme ho takmer výlučne v bielej forme, vo Francúzsku alebo Taliansku je rozšírená aj fialová, žltá a zelená forma (romanesco). O jeho prínose pre zdravie sa veľa nehovorí, čo je škoda. Karfiol je veľmi zdravý a rozhodne sa oplatí ho pestovať.

14.08.2021 06:00
karfiol Foto:
debata (1)

Ako mnohé druhy ovocia a zeleniny aj karfiol, resp. jeho pôvodná forma, pochádza z Malej Ázie, kde ho podľa dostupných informácií pestovali už v šiestom storočí. Do Európy sa dostal počas križiackych výprav, keď jeho semienka priniesli do Talianska. Po celej Európe sa jeho pestovanie rozšírilo v 16. storočí. V súčasnosti patrí karfiol medzi najobľúbenejšie hlúboviny, najviac sa pestuje a vyváža z Francúzska, Belgicka a Holandska. Patrí však medzi zeleninu, ktorá sa pestuje po celom svete. Jeho najväčšími producentmi sú celosvetovo totiž Čína, India a USA.

zelenina, dusičnany Čítajte aj Treba sa báť dusičnanov v zelenine?

Má málo kalórií a veľa vitamínu C

Výhodou karfiolu, ktorého sezóna sa začína v júni, je, že má málo kalórií, neobsahuje takmer nijaké tuky a má veľa vitamínu C a vápnika. Zelené druhy navyše obsahujú betakarotén, ktorý chráni pred voľnými radikálmi. Karfiol má, podobne ako ostatné hlúboviny, veľa vlákniny. Zaujímavé je, že karfiol (ale aj brokolica) sú ľahšie stráviteľné ako iné hlúboviny, napríklad biela a červená kapusta. Hoci u nás je najrozšírenejší karfiol s bielou ružicou, ak sa niekde dostanete k fialovému, rozhodne by ste ho mali vyskúšať. Obsahuje totiž veľa vitamínu A a flavonoidov, ktoré chránia bunky pred škodlivými radikálmi.

red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Čítajte aj Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

Udržiava srdce v kondícii

Karfiol má ale aj ďalšie dobré vlastnosti – draslík, ktorý obsahuje, pomáha udržiavať srdce v tom správnom „rytme“, teda zabraňuje arytmii. Tento minerál tiež pomáha odbúravaniu sacharidov a má dôležitú úlohu pri tvorbe bielkovín v organizme. Karfiol obsahuje tiež veľa vitamínu C, o čom sa vie pomerne málo – v sto gramoch je to približne 70 miligramov, čo je oveľa viac ako napríklad v rovnakom množstve marhúľ (50 mg). Ešte viac ho obsahujú fialové a žlté odrody (80–90 mg na 100 g).

Výborný je aj na chudnutie

Pre spomínaný nízky obsah kalórií a takmer nijaké tuky je karfiol výbornou potravinou na chudnutie – navyše, keďže obsahuje veľa vlákniny, dobre zasycuje. Samozrejme, ak hovoríme o karfiole ako o diétnom jedle, nemáme na mysli vyprážaný alebo zapekaný s tučnými syrmi. Ďalšou jeho výhodou je, že ho dobre znášajú aj ľudia so žalúdočnými problémami, dokonca sa odporúča ako vhodná potravina pri tzv. dráždivom čreve. Obsahuje aj veľa látky s názvom sulforaphan, ktorá má preukázateľné protirakovinové účinky. Okrem toho štúdie dokazujú, že môže zvyšovať účinnosť chemoterapií.

Karfiol obsahuje veľa vitamínu C, o čom sa vie pomerne málo. V sto gramoch karfiolu je obsah céčka vyšší ako v rovnakom množstve marhúľ.

Hlavne nech je čerstvý

Samozrejme, toto všetko platí len o čerstvom karfiole. Preto treba dať pri nákupe pozor na to, čo kupujete – na ružičkách by nemali byť nijaké fľaky, ani sfarbenia a listy by nemali byť zvädnuté. U nás sa síce listy z okvetia vyhadzujú, ale dajú sa tiež jesť: uvariť, rozmixovať, dochutiť a použiť ako krémová polievka. A samozrejme, z vlastnej záhrady chutí najlepšie.

Video
Zeleninová vegetariánska chuťovka

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karfiolové buchtičky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #záhrada #karfiol #hlúboviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december