Čo s jahodami, keď málo rodia

Koniec leta je pre jahody veľmi dôležitý. Stále rodiace rastliny si v tomto čase vyžadujú väčšiu pozornosť, ktorá následne zabezpečí dobrú úrodu. Keď sa postaráme o rastliny aj o pôdu, budeme môcť oberať sladké jahody ešte i na jeseň.

17.08.2021 06:00
jahody Foto:
debata

Keď chceme pestovať jahody na balkóne alebo terase, vysadíme ich do veľkých nádob alebo do špeciálnych črepníkov na jahody. Na dne nádoby vždy použijeme drenáž, či už čriepky zo starých črepníkov alebo kamienky. Výborná voľba je odroda Temptation, ktorá je kompaktná a dá sa pestovať v závesnej nádobe alebo na vyvýšenom stanovišti.

red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Čítajte aj Malé tajomstvá pre veľkú úrodu papriky

Maruška, prines mi jahody

Pri dobrej starostlivosti budú jahody rodiť až do pomerne neskorej jesene. Bohatú úrodu zabezpečíme tak, že práve v tomto období odstránime zo stále rodiacich jahôd prvé kvety. Koncom leta, po zbere tohtoročnej úrody, pohnojíme pôdu, čím zabezpečíme vysokú úrodu jahôd v budúcom roku. Hnojíme tak, že do vedra kompostu primiešame pätnásť gramov síranu draselného a asi päť- až sedem centimetrovú vrstvu tejto zmesi zľahka zapracujeme rýľovacími vidlami do pôdy.

Čo treba urobiť po odrodení rastlín

Aby jahody dobre rástli a plody boli zdravé, odstránime spopod odrodených rastlín slamu a všetky staré listy. Poplazy odstrihneme. Keď pestujeme veľa jahôd, môžeme prejsť pozdĺž riadkov rotačnou kosačkou so zdvihnutým nožom. Potom rastliny prihnojíme síranom draselným a dobre polejeme. Zdravé rodičovské rastliny môžeme rozmnožiť tak, že dcérske rastliny, ktoré sa vytvárajú na poplazoch, prichytíme drôtenými háčikmi k pôde. Lepšie sa tak zakorenia.

uskladňovanie ovocia Čítajte aj Ako správne uskladňovať ovocie

Pozor na ťažkú pôdu, jahodám nesvedčí

Mladé rastliny vysádzame len do čerstvo porýľovanej a odburinenej pôdy pohnojenej organickým hnojivom, či už maštaľným hnojom alebo kompostom. Rastliny predpestované v črepníku vysádzame do riadka tak, že srdiečka rastlín sú na úrovni pôdy. Keď vysádzame rastliny vakopané zo zeme, vyhĺbime pre ne jamky, na dno nasypeme hromádku pôdy a na ňu opatrne rozložíme holé korene rastlín. Potom ich zahrnieme pôdou, ktorú okolo rastlín dobre utlačíme.

Ako ešte pomôcť dobrej úrode

Rodivosť a rast jahôd výrazne znižujú choroby a škodce. Preto staré rastliny po dvoch až troch rokoch nahradíme novými, ktoré sú úplne zdravé. Jahody tiež treba chrániť pred vtákmi. Keď sa plody začnú zafarbovať, natiahneme nad jahodami sieťové oblúky s okami veľkými najviac dva centimetre. Na odplašenie vtákov poslúžia aj svištiace šnúrky.

Video
Veľmi jednoduchý a rýchly recept na zdravú maškrtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #jahody #balkón #poplazy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december