Koľko vydržia slivky v mrazničke? A je ich voskový povlak škodlivý?

Jedny sú červeno-fialové, okrúhle a kôstka sa dá od dužiny oddeliť ťažšie. Na Slovensku im niekde hovoria modré ringloty. Druhé sú klasické slivky – plody sú podlhovasté, modro-fialovej farby a kôstky sa dajú od dužiny oddeliť úplne ľahko. Preto sú obľúbeným ovocím v kuchyni, práca s nimi nevyžaduje veľa námahy.

02.09.2021 06:00
slivky Foto:
debata

Slivky sú výborné čerstvé a dobre znášajú aj tepelnú úpravu, takže pri pečení koláčov si udržiavajú svoj tvar. Robia sa z nich aj omáčky k mäsám, kompóty, džemy a, samozrejme, povestný lekvár. Možno z nich vypáliť aj chýrnu slivovicu. Tá nie je populárna len u nás alebo na Morave, dlhú tradíciu má aj v Tirolsku, kde jej hovoria Zwetschgenwasser, v preklade doslova slivková voda.

Sezóna sliviek je v plnom prúde

Na prípravu čatní, ktoré je výbornou prílohou k pečenému a grilovanému mäsu (bravčovému, divine aj hydine) sú najvhodnejšie slivky, ktoré ešte nie sú úplne dozreté. Ich kyslosť možno doplniť pikantnými nuansami čili, ale aj zázvoru. Slivky sú staré ovocie – v Európe, západnej Ázii, Severnej Amerike, severnej a južnej Afrike sa pestujú už stáročia. Ich sezóna sa začína začiatkom augusta a pokračuje až do októbra.

čočoriedky Čítajte aj Čučoriedku sa oplatí pestovať, chráni imunitu

Voskový povlak ich chráni

Pri nákupe sliviek treba dávať pozor, aby neboli poškodené a otlačené. Typický, akoby voskový povlak na nich ovocie chráni pred vysychaním a predlžuje trvanlivosť. Ak nejete slivky z vlastného stromu, pred jedením ich treba, samozrejme, umyť, aby sa odstránili prípadné škodlivé látky na povrchu. Slivky patria medzi ovocie, ktoré nie je veľmi citlivé na skladovanie. V chladničke by mali vydržať asi týždeň. Sú vhodné aj na mrazenie, v mrazničke ich možno skladovať asi rok.

Dbajú o naše zdravie

Keď jeme slivky, robíme to nielen pre chuť, ale aj pre svoje zdravie. Obsahujú veľa vitamínu B, ktorý pôsobí pozitívne na nervový systém a látkovú výmenu. Sú bohaté aj na provitamín A, dôležitý pre zrak a pokožku. Okrem toho majú nezanedbateľné množstvá minerálnych látok a stopových prvkov ako je zinok, meď, vápnik a bór. Draslíka obsahujú napríklad 180 miligramov na 100 gramov, takže prispievajú k vyváženému hospodáreniu s vodou v tele.

uskladňovanie ovocia Čítajte aj Ako správne uskladňovať ovocie

Najlepšie sú úplne zrelé

Keď sú úplne dozreté, sú veľmi sladké, a neobsahujú takmer nijaké kyseliny, takže sú ľahko stráviteľné aj pre ľudí s citlivým žalúdkom. Okrem toho obsahujú veľa vlákniny – celulózy a pektínu, ktoré sú potrebné pre zdravé trávenie a vylučovanie. Ako všetky červené a fialové druhy ovocia sú slivky bohaté na flavonoidy, teda antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi.

Video
Chutný koláč na tento víkend

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #trávenie #jeseň #slivky #mrazenie #ringloty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december