Ako prinútiť zeleninu na jeseň dozrieť

V tomto období zbierame úrodu mrkvy, kvaky, zeleru, vodnice aj hrášku. Keď vyberieme zeleninu zo zeme, môžeme zasiať rastliny na zelené hnojenie, aby sme zlepšili úrodnosť pôdy. Na neskorú letnú a jesennú sejbu je vhodná ďatelina, vika aj horčica. Semená opatrne v riadkoch zahrabeme a na jar rastlinky zarýľujeme do pôdy.

16.09.2021 06:00
zelenina Foto:
debata

Skôr ako príde prvý mráz, pozberáme zvyšné struky z kríčkovej a popínavej fazule. Nízke kríčkové fazule prežijú mráz, keď ich prikryjeme nádobou. Zeleninu, ktorá bude zimovať na záhone, chránime pred slizniakmi, a to najmä vtedy, keď je mierne a vlhké počasie. Ak sme to nestihli doteraz, pozberáme aj fenikel, špenát a mangold. Zasejeme posledný špenát na zimný zber.

Dozrievanie urýchlia noviny a jablká

V septembri zberáme pred príchodom mrazíkov aj zrelé baklažány, paradajky a papriku. Pokiaľ paradajky nestihli dozrieť, zabalíme každý plod osobitne do papiera, najlepšie novinového, a uložíme do pivnice alebo inej suchej tmavej miestnosti. Takto uložené dozrejú paradajky za pár dní. Rovnako nezrelé papriky môžeme „donútiť“ dozrieť tak, že ich uložíme do uzatvoreného vetraného priestoru spolu s niekoľkými jablkami.

baklažán Čítajte aj Baklažány: žiadny tuk, málo kalórií, ale pozor na jednu vec

Dokončíme aj zber cibule

V tomto čase pozberáme ešte aj poslednú cibuľu a uskladníme ju. Zviažeme ju špagátom do vencov a zavesíme v chladnej, dobre vetranej miestnosti. Môžeme ju aj uložiť do drevených alebo prútených nádob a počas zimných mesiacov ju pravidelne kontrolujeme. Pozberáme cukety a tekvice – tekvice môžeme uskladňovať v sieťach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #jeseň #paprika #paradajky #špenát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december