Živý plot z cezmíny je pevný ako múr

Cezmína je vždyzelený ker, ktorého zaujímavo rezané listy a červené plody poznáme najmä z vianočných dekorácií. V záhrade vyzerá pekne sólo - ako stromček, cezmínu môžeme tvarovať aj do nízkej obruby záhona alebo chodníka. No absolútna bomba je cezmínový živý plot.

17.09.2021 06:00
cezmína Foto:
Poznáme ju najmä z vianočných pohľadníc, pretože v zime je najkrajšia. No cezmína dokáže viac ako len pekne vyzerať.
debata

Prečo? Cezmínové drevo je veľmi pevné, v Anglicku sa tento ker používa na živé ploty tak bežne ako u nás tuje. Vypestovanie cezmíny do požadovaného vzrastu síce pár rokov trvá, ale oplatí sa. Cezmínový živý plot je veľmi pekný po celý rok, v zime budete mať navyše v záhrade vďaka nemu živú vianočnú výzdobu. No určite najväčším bonusom cezmínového živého plota je jeho pevnosť, ktorá sa vyrovná aj murovanému plotu.

Najskôr nevyzerá pekne, ale treba vydržať

V prvých rokoch po výsadbe treba cezmínu rezať do požadovaného tvaru živého plota. Spočiatku môžete byť sklamaní, pretože ker nevyzerá hneď pekne. Tým sa však netreba nechať odradiť. Postupne sa rozrastie a skrásnie, pomáhame mu dvakrát ročne rezom a hnojením. Cezmíne sa darí na slnečnom alebo mierne tienistom mieste, v úrodnej pôde s dostatkom vlahy. Znesie aj silný mráz do mínus dvadsať stupňov. Pokiaľ mrzne ešte viac a ker namrzne, dokáže sa rýchlo regenerovať.

orech Čítajte aj Je veľký a nič pod ním nevyrastie – tak prečo pestovať orech?

Pozor, je krásna, ale jedovatá!

Pokiaľ máme v domácnosti deti či domáce zvieratá, cezmínový živý plot je na zváženie, pretože všetky časti rastliny, teda nielen lákavo vyzerajúce červené bobuľky, sú jedovaté. Inak je to po všetkých stránkach vďačná rastlina, ktorá sa za trochu starostlivosti bohato odmení. V prvých rokoch po výsadbe zakrývame cezmínu na zimu netkanou textíliou a ku koreňom prihrnieme vyššiu vrstvu lístia. Počas slnečných dní bez mrazov ju môžeme poliať. Vysádzame a presádzame na jeseň a na jar, keď nemrzne. Cezmínu sadíme v skupine, pretože na opelenie potrebuje samčieho aj samičieho jedinca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rez #živý plot #cezmína #jedovatá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december