Sladké bataty sú náhradou zemiakov aj špenátu

Tropická rastlina, ktorej plody ľudovo nazývame sladké zemiaky, sa dá u nás pestovať v záhrade ako popínavka alebo je možné pestovať ju aj v nádobe. Bataty sú hľuzami tejto rastliny - povojníka batatového. Rastline sa darí v piesočnatohlinitej pôde. Kuchynská príprava batatov je podobná ako pri obyčajných zemiakoch, treba sa však pripraviť na sladšiu chuť a prispôsobiť jej aj úpravu a ingrediencie.

18.09.2021 06:00
bataty Foto:
debata

Povojník batatový vzhľadom ďaleko predstihne svoje plody, a tak niet divu, že sa dá pestovať nielen ako úžitková, ale aj ako okrasná rastlina. To platí v krajinách mierneho pásma. V trópoch, odkiaľ bataty pochádzajú, sa na parádu až tak nemyslí, sladké zemiaky tvoria jeden zo základov jedálnička tamojších obyvateľov. Prirodzenými podmienkami povojníka batatového, ktoré mu treba pri pestovaní poskytnúť, sú slnko, vlaha a teplo.

zázvor Čítajte aj Liečivý zázvor sa dá ľahko pestovať aj doma v kvetináči

Plody ako zemiaky, listy ako špenát

Povojník batatový sa pestuje ako jednoročka. Jej hľuzy – sladké zemiaky – konzumujeme varené a v rôznych úpravách podobne ako obyčajné zemiaky. Málokto vie, že rovnako jedlé a chutné sú aj listy tejto rastliny, ktoré môžeme pripraviť a konzumovať podobne ako špenát. Povojník batatový je tropická až subtropická rastlina, ktorá na pestovanie vyžaduje teploty od 24 do 26 stupňov. Preto ju vysádzame na slnečné miesto, za ktoré sa odvďačí bohatou úrodou. Pôdu udržiavame stále vlhkú.

Odrezky stoniek nevyhadzujte

Rastlina vyžaduje veľmi úrodné priepustné piesočnato-hlinité pôdy s pH 5,5 až 6,5. Navyše musí pôda obsahovať strednú až vysokú hladinu dusíka. V našom miernom podnebí sa vysádza na jar. Do zeme môžu ísť odrezky stoniek z dospelých rastlín, dlhé aspoň 20 až 25 centimetrov. Napichávajú sa do polovice dĺžky tak, aby boli tesne pod vrcholom hrebeňa pod zemou. Pôdu treba pravidelne odburiňovať a zavlažovať.

kučeravý kel Čítajte aj Vápnika má ako mlieko, vypražiť sa dá ako rezeň: tak prečo nejeme viac kelu?

Úrodu čakajte o tri až štyri mesiace

Problémom rastliny sú možné choroby a škodcovia, ktorých láka. Ide najmä o vošky, húsenice, rôzne vírusy, roztoče a podobne. Ak je rastlina ošetrovaná a prosperuje, tak 12 až 16 týždňov po vysadení možno zbierať jej prvú úrodu. To, že nastal ten správny čas, zistíte podľa toho, že listy a stonky rastliny zožltnú. Pokiaľ rastlinu pestujete zo semien, tak si na úrodu sladkých zemiakov počkáte približne o mesiac dlhšie.

Rovnako jedlé a chutné ako hľuzy sú aj listy povojníka batatového.

Bataty patria medzi najvýživnejšiu zeleninu

Na pohľad nie sú vôbec príťažlivé, ale nenechajte sa odradiť, pod šupou sa ukrýva poklad. Bataty obsahujú draslík, ktorý podporuje srdcovú činnosť, a výnimočne vysoké množstvo betakaroténu, ktorý pomáha chrániť pred rakovinou. Ďalšie karotenoidové farbivá chránia pred aterosklerózou a očnými ochoreniami. Vitamín B6 zmierňuje nespavosť a depresiu, vitamín C podporuje imunitu a obsiahnuté pektíny znižujú takzvaný zlý cholesterol.

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #zelenina #sladké zemiaky #bataty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december