Sadíme cesnak: Pôda je základ úspechu

Momentálne je čas na jesennú výsadbu cesnaku, no so sadením radšej ešte počkáme, pokiaľ zem nevychladla, inak by mohol cesnak naklíčiť. Mnohí záhradkári majú z pestovania cesnaku zbytočné obavy. Základ je kvalitná ľahšia pôda a výber správnej odrody.

19.09.2021 06:00
cesnak Foto:
Je v princípe jedno, ktorý kultivar cesnaku zasadíme. Dôležitejšie je to, do akej pôdy.
debata

Ťažká pôda a zimné vlhko cesnaku neprospievajú. Pokiaľ máme v záhrade ťažkú pôdu, dá sa cesnak pestovať aj vo veľkých nádobách s kvalitnou zeminou. Vysádzame ho buď skoro na jar alebo na jeseň, ideálne v priebehu septembra a októbra, v prípade dobrého počasia ešte aj začiatkom novembra. Výhodou jesennej výsadby je to, že dáva bohatšiu úrodu ako jarné sadenie. Pokiaľ však žijete v oblasti s ťažkou pôdou a vlhkými zimami, je lepšie počkať na jarný termín výsadby. Podľa termínu výsadby vyberáme aj odrody, momentálne sú vhodné tie jesenné.

Malý, veľký, biely alebo ružový?

V princípe je to jedno. V každej oblasti Slovenska môžeme pestovať ktorýkoľvek kultivar cesnaku viac-menej úspešne, v závislosti od kvality pôdy. Pôda je pri cesnaku taká dôležitá, že ovplyvňuje nielen úspech pestovania, veľkosť a tvar cesnaku, ale dokonca aj jeho chuť. Pri výbere však treba posudzovať skôr to, ako dlho sa dá daný kultivar skladovať a je naozaj len osobnou preferenciou, či si vyberieme veľkú alebo malú cesnakovú hlavičku.

bataty Čítajte aj Sladké bataty sú náhradou zemiakov aj špenátu

Zdravej úrode pomôže morenie

Cesnak určený na výsadbu je dobré pred sadením moriť. Je to síce pomerne prácny úkon, ale vyhneme sa tak neskoršiemu trápeniu s chorobami cesnaku. Morenie je totiž účinný spôsob, ako cesnak ochrániť pred chorobami. Moridlá sa dajú kúpiť v obchodoch pre záhradkárov. Všetok namorený cesnak sa snažíme aj vysadiť, nie je príliš vhodný na skladovanie a v žiadnom prípade ho už nepoužívame v kuchyni!

Video
Manželia Kaprálikovci do štúdia TV Varecha priniesli vôňu a chuť Talianska. Upiekli nám zaujímavý raňajkový koláč so zeleninou, prosciuttom a parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #cesnak #výsadba #odrody #morenie #kultivary
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december