Pripravte na zimu svoj dom, balkón aj záhradu

Pred prvými mrazmi treba z exteriérovej dlažby dôkladne odstrániť všetky nečistoty a stopy po nanukoch, grilovačkách či šantení detí. Pri čistení vysokotlakovým čističom odporúčame dávať pozor na to, aby príliš silný prúd vody nevymyl piesok medzi jednotlivými platňami.

30.09.2021 06:00
čistenie strechy Foto:
Pred zimou je potrebné vyčistiť aj miesta, ktoré nevidieť a bežne im nevenujeme toľko pozornosti. Zo strechy odstránime nečistoty, a najmä skontrolujeme hydroizoláciu.
debata (1)

Betónovú dlažbu v zime ochráni pred poveternostnými vplyvmi, a na ďalšiu jar a leto aj pred znečistením, vhodný náter na báze siloxanu. Je to bezfarebný náter, ktorý redukuje kapilárnu nasiakavosť betónovej dlažby. Okrem toho, že chráni dlažbu, má aj samočistiaci efekt. "Ideálny čas na jeho aplikovanie je práve na jeseň na vyčistenú dlažbu,“ radí odborník Branislav Augustín zo Sika Slovensko.

Pozornosť si zaslúži aj balkón

Najmä zlá hydroizolácia a zatekanie – hoci na malej ploche – môžu spôsobiť veľké škody a problémy na celom balkóne. „Zatekanie, rozpadávajúca sa škárovacia hmota po mrazoch či uvoľnená dlažba nepotrebujú veľký zásah, búranie a opravy zvládne šikovný domáci majster aj sám. Z našich skúseností vieme, že ľudia často podceňujú najmä spoľahlivú a funkčnú hydroizoláciu, hoci tá je na spevnenej ploche v exteriéri základ. Aj pokiaľ ide o balkón, odporúčam ju skontrolovať, a ak je poškodená alebo úplne chýba, zabezpečiť ju,“ upozorňuje Marek Nahálka zo Sika.

odvodňovanie záhrady Čítajte aj Ako najlepšie odvodniť záhradu a balkón: tipy za pár centov

Ach, ten vodný kameň

Mnohé prvky v záhrade, na balkóne či terase zápasia s problémami spôsobenými usadzovaním vodného kameňa. Kým v lete ho okolo bazéna možno nebolo tak vidno, keďže sa ešte nestihol usadiť v hrubšej vrstve, na jeseň zvyčajne „rozkvitne“ a bije do očí. Odstrániť ho nebude jednoduché, treba tomu venovať čas a námahu, pokiaľ má bazén dobre slúžiť aj ďalšiu sezónu. Následne sa treba o povrch správne postarať a nezabúdať na prevenciu usadenín. „Aj na betónovú plochu, kde hrozí tvorba vodného kameňa, sa osvedčili nátery Sikagard, ktoré výrazne zvyšujú životnosť a odolnosť konštrukcií,“ pokračuje Branislav Augustín.

Zazimovať treba aj bazén a jazierko

Bio jazierko sa o seba v každom ročnom období postará v podstate samo. Pomôcť mu môžeme vhodnou UV lampou a filtrom, ktoré dokážu vodu neutralizovať. Zazimovanie klasického bazéna závisí od typu bazéna. Pri všetkých druhoch však platí jedno základné pravidlo – vypustiť vodu, no nevypúšťať bazén úplne. Dôvodom je spodná voda, ktorá sa môže dostať pod fóliu alebo narušiť konštrukciu bazéna. Ponechaním 20 – 40 centimetrov vody v bazéne sa vytvorí protitlak, ktorý by mal týmto problémom predísť.

dlažba Čítajte aj Vonkajšiu dlažbu treba pripraviť na prvé mrazíky aj na zimu

Tam kde oko nedovidí

Pred zimou sa treba pozrieť aj na strechu. „Ak máte zelenú strechu, ktorá je v súčasnosti populárna, je čas na jej údržbu. Nie je to náročné, stačí odstrániť suché rastliny a prípadné náletové dreviny,“ hovorí produktová manažérka Sika Martina Huková. Viac údržby si vyžaduje klasická plochá strecha. „Aj tú treba vyčistiť od hrubých nánosov nečistôt a hlavne skontrolovať odvodnenia. Pokiaľ sa ukáže problém a je iba na malej ploche, jeho riešenie zvládne každý šikovný domáci majster. Stačí valčekom aplikovať tekutú hydroizolačnú membránu. Na problémy väčších rozmerov určite odporúčam využiť služby odborníka. Peniaze, ktoré zaplatíte za jeho prácu, sú dobrou investíciou, pretože v zime nebude strecha zatekať a nehnuteľnosť sa nebude ďalej znehodnocovať,“ vysvetľuje Martina Huková.

zelená strecha Čítajte aj Ak vaša strecha zmenila farbu, potrebuje jednoduchý zásah

Pozor na zradnú vlhkosť

Z nákladov na kúrenie sa nám môže pekne zatočiť hlava. Možno ešte stihnete zatepliť fasádu, a tým ušetriť aspoň 30 až 50 percent výdavkov na kúrenie. Nie je však vhodné zatepľovať, keď je jeseň daždivá. Na vlhkých obvodových múroch by vyrástli plesne a machy. Tie dokážu napáchať veľké škody na zdraví aj na murive. Problém s plesňami na fasáde treba riešiť systematicky – zistiť príčinu, odstrániť ju a potom sa zbaviť aj samotných mikroorganizmov. Bez vhodne zvolenej chémie to však nepôjde. „Odporúčam používať systémové riešenia, teda materiály, ktoré sú z jedného radu a navzájom na seba nadväzujú a dopĺňajú sa účinkami aj funkciou. Tým sa zásadne zvyšuje šanca na úspešné a správne zvládnutie zateplenia budovy,“ dáva poslednú jesennú dobrú radu Marek Nahálka zo Sika.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #čistenie #záhrada #bazén #strecha #zima #balkón #terasa #dlažba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december