Čo všetko treba v záhrade na jeseň upratať

Dni na začiatku jesene ešte bývajú plné slnka a október je typický babím letom. V noci však už mrazíky nie sú ničím výnimočným. Slnečné počasie postupne prechádza do dažďov a chladu, preto využime pekné dni na starostlivosť o záhradu. V tomto období ju pripravujeme na zimu tak, aby bol štart budúcej sezóny čo najjednoduchší.

01.10.2021 06:00
upratovanie lístia Foto:
debata (1)

Večer je už skoro tma, počasie je nestabilné, preto si treba práce dobre naplánovať. Pokiaľ by dažde trvali dlho, za priaznivého počasia urobíme aspoň nevyhnutné úkony. Porýľujeme pôdu, pomôžeme jej tak zotaviť sa. Vystavením pôdy poveternostným vplyvom počas zimy si uľahčíme následné obrábanie ťažkej pôdy a porýľovaním tiež vydáme škodcov napospas vtákom.

Zakladať trávnik teraz alebo až na jar?

Pokiaľ plánujeme jarné zakladanie trávnika, či už vysievaním alebo ukladaním mačiny, teraz je vhodný čas na prípravu pôdy. Necháme ju v hrubej brázde, z ktorej môžeme odstraňovať burinu. S konečným urovnávaním povrchu počkáme do jari. Trávnik však môžeme založiť aj v októbri. Keď mačinu uložíme teraz, bude mať dostatočne bohaté zrážky a zakorení ešte predtým, ako nastane zima.

zahradny Čítajte aj Ako obnoviť drevený záhradný nábytok

Upratovanie je na jeseň číslo jeden

V októbri pozbierame a odpraceme všetok odpad, od opadaného lístia až po rozbité kvetináče, pretože všade na zanedbaných miestach sa môžu nachádzať zárodky chorôb alebo škodcov. Pohrabeme opadané lístie zo záhonov, z trávnika aj zo skalky, vyčistíme jazierko. Listy v žiadnom prípade nenechávame vo vode, pretože by začali hniť a zamorili by vodu toxickými plynmi, čo by škodilo rybám.

Čo ešte treba urobiť

Takisto je dôležité vyčistiť od lístia záhony, pretože opadané listy sú ideálnou skrýšou pre slimáky a slizniaky. Opadané lístie je vhodným materiálom do kompostu. V rámci upratovania odložíme na zimu oporné tyče a ich konce, ktoré boli v zemi, ošetríme prípravkom na drevo. Starú pôdu z črepníkov vysypeme a všetky nádoby pred uložením na zimu dezinfikujeme. Poriadne umyjeme aj skleník, vrátane konštrukcie, rohov, kútov a špár.

cesnak Čítajte aj Sadíme cesnak: Pôda je základ úspechu

Vysádzanie aj zber je stále téma

Jeseň je vhodná na vysádzanie stromov, krov, trvaliek aj skalničiek. Ovocným stromom a krom prospieva októbrové vysádzanie, pretože v pôde je ešte dostatok tepla a môžu sa zakoreniť. Na jesennú výsadbu však vyberáme iba rastliny, ktoré sú dostatočne odolné, pretože niektoré druhy neznášajú studenú premokrenú pôdu, ktorá je už typická pre neskoršiu časť mesiaca. Kým príde nepriaznivé počasie, pokračujeme v zbere a uskladňovaní plodín. Pozberáme čo najviac, pretože napríklad mrkva alebo zemiaky ponechané v zemi už neskôr ľahko podľahnú škodcom. Pozbierame aj semená z rastlín, označíme ich a uskladníme vo vzduchotesných nádobách.

Ovocným stromom a krom prospieva októbrové vysádzanie, pretože v pôde je ešte dostatok tepla a môžu sa zakoreniť.

Staráme sa o cibuľoviny

V októbri a ešte aj v novembri vysadíme tulipány, hycinty a dokončíme vysádzanie všetkých cibúľ z minulého mesiaca. Prvé by mali byť narcisy, teraz môžeme vysadiť aj mečíky. Pokiaľ je mráz alebo nadmerná vlhkosť, prenesieme dovnútra črepníky s amarylkami, krinumami a nerinami. Do polovice októbra vyberieme hľuzy mečíkov a ďalších hľuznatých rastlín kvitnúcich v lete, takisto aj polootužilých cibuľovín kvitnúcich v lete.

Trvalky treba ochrániť pred zimou

  • Niektoré trvalky budú stále kvitnúť, až kým ich nespáli mráz, no treba z nich odstraňovať odkvitnuté kvety. Ostatné hlboko zrežeme a staré stonky zlikvidujeme. Na menej odolných rastlinách necháme stonky ako zimnú prikrývku.
  • Pokračujeme v čistení pôdy pre nové záhony, porýľujeme ju a pohnojíme prírodným hnojivom. Až do jari nepridávame priemyselné hnojivá. Kde treba, pridáme vápnik a odstránime korene burín.
  • Keď je vhodné počasie, môžeme pokračovať vo vysádzaní a presádzaní rastlín z nevhodných stanovíšť.
  • Rozdeľujeme a rozsádzame husté trsy trvaliek.
  • Pri veľmi chladnom počasí musíme chúlostivé trvalky chrániť. Pred vetrom ich ochránia kry, stromy, živé ploty alebo aj odkvitnuté byliny. Pred silným mrazom ochránime rastliny fóliou, rohožou, čečinou alebo novinami.
  • V chladných oblastiach bude lepšie vybrať chúlostivé trvalky zo zeme, vysadiť ich do nádob a umiestniť na zimu na svetlé miesto, kde nemrzne.

Čo potrebujú jazierka

Prerieďujeme husté ponorené rastliny, a to najmä tie, ktoré v zime odumierajú. Zastrihávame pobrežné rastliny, no nie tie, ktoré majú pod hladinou duté stonky, pretože by mohli začať hniť. Z močariska a z pobrežnej zóny okolo vodnej nádrže vyberieme, rozdelíme a presadíme pobrežné rastliny. Jazierko či biobazén dôkladne očistíme od popadaného lístia a všetkých ostatných nečistôt, ktoré na vodnú plochu napadali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #jeseň #upratovanie #sezóna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december