Dvakrát meraj: ako správne strihať izbové rastliny

Ak pri niečom platí – dvakrát meraj a raz rež, presnejšie v tomto prípade strihaj, tak pri rastlinách dvojnásobne. Asi by ste nechceli zastrihnúť tak nešťastne, že to bude vašu obľúbenú rastlinku stáť život. Ste dobrým kaderníkom pre vaše kvety?

06.10.2021 06:00
strihanie izbových rastlín Foto:
debata

Najrozumnejšie je rezať alebo strihať rastlinu na jar, keď sa začína aktívne vegetačné obdobie. Ak sú ale stonky príliš dlhé a vám to nedá, tak ich pokojne skráťte aj teraz, na jeseň. V zásade platí, že režeme vždy vtedy, keď potrebujeme preriediť poprepletané konáre, zlepšiť celkový vzhľad rastliny, zmenšiť vzrast, a teda upraviť jej rozmery v prípade, že sa príliš rozrástla. Keď už sa do toho pustíme, dôležité je rezať šikmo, smerom nadol, tesne nad očkom. Rez má byť hladký a smerom von.

Preč s odkvitnutými kvetmi

Ak chceme docieliť, aby rastlina každoročne krásne kvitla a mala plno kvetov, musíme tie staré na konci sezóny odstrániť. Práve odstránenie zvädnutých kvetov totiž vedie rastlinu k tvorbe nových. Inak by vkladala energiu do tvorby semien, čo je jej prirodzená tendencia. Keď máte doma dlhostopkaté kvety, strihajte im celú stopku, nielen kvety. Ak máte krátkostopkaté, ako je napríklad jazmín, v takom prípade iba samotný kvet odštipujte palcom a ukazovákom. Nožničky nemusíte použiť vôbec.

muškáty Čítajte aj Ako prezimovať muškáty: v črepníku alebo „na netopiera“?

A čo vyhúknuté výhonky?

V prípade rýchlorastúcich popínavých rastlín, ako je už spomínaný jazmín, ktoré sa zvyčajne popínajú okolo oblúkov alebo tyčiek, treba zrezávať ich vyhúknuté výhonky. Tým sa zlepší celkový vzrast i tvar. Do akcie sa ale pustite až na jar, keď zrežete všetky výhonky, okrem tých najnovších. Ani sa nenazdáte a rastlina bude veľmi rýchlo obsypaná výhonkami novými. V praxi to vyzerá tak, že ak má rastlina príliš veľa slabých či nepríťažlivých výhonkov, pokojne ich odstrihnite. Staré stonky zrežte až pri koreni. Po zrezaní oviňte zostávajúce stonky okolo konštrukcie a priviažte ich. Potom sa už iba tešte na ten bleskurýchly progres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #vzrast #rez #strihanie #izbové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december