Ako prezimovať citrónovník: pozor na jablká a výkyvy teploty

Výdatný zdroj vitamínu C, nezameniteľnej chuti a doplnkovo aj čistiacej sily pochádza zo subtrópov. Citrónovníky prosperujú v slnečnom, teplom a vlhkom prostredí Stredomoria, juhovýchodnej Ázie či juhu Severnej Ameriky. Egypťania sa im venovali už v 7. storočí pred Kristom. Najväčšími svetovými producentami citrónov v súčasnosti sú Čína, India a Mexiko.

09.10.2021 06:00
citrónovník Foto:
debata (2)

Citrónovníky sa v strednej Európe síce dokážu adaptovať, nie však na drsnejšie ročné obdobia. Bez ochrany pred chladom rastlina hynie. Nečakajte, kým v noci bude pod nulou. Keď si uvedomíte, že už štípu ranné mrazíky, môže byť na presťahovanie chúlostivej rastliny do interiéru neskoro. Vopred rátajte s tým, že dormancia, čiže prechodné utlmenie alebo zastavenie fyziologických procesov, má u exotických druhov v našich zemepisných šírkach úskalia a je nevyspytateľná. Často zlyhávajú aj skúsení pestovatelia.

Zimné slnko ako zabijak

Presunuli ste už citrónovník do zimnej záhrady či skleníka? Ešte nie je hotovo. Zabijakom preň sú aj teplotné výkyvy. Galiba nastane, keď zubaté lúče cez sklo pošteklia jeho korunu a vyprovokujú fotosyntézu. Schované korene totiž naďalej „spia“ a netransportujú vlahu. Deje sa to najmä vtedy, keď kvetináč položíte na kamennú či keramickú dlažbu namiesto drevenej palety alebo polystyrénovej izolácie. Výsledkom sú prejavy dehydratácie – predovšetkým vysychanie listov. Zúfalý záhradník vtedy impulzívne siahne po krhle.

pampová tráva Čítajte aj Pomôžte pampovej tráve ľahšie prezimovať

Preč od jabĺk a extrémov

Zalievanie však pri takomto porušení rovnováhy nepomôže. Naopak, uškodí, lebo hibernujúca koreňová sústava začne pod vplyvom „preliatia“ hniť. Na prezimovanie citrónovníka teda vyberte miesto, na ktorom teplota nekolíše, aby ste zabránili mätúcim rozdielom medzi nadzemnou a podzemnou časťou. Zhadzovanie listov môže byť aj reakciou na prítomnosť uskladnených jabĺk uvoľňujúcich etylén, respektíve odpoveďou na príliš suchú klímu, ktorú dokážete vykompenzovať rosením z rozprašovača. Pri vlhkosti vzduchu nad 80 percent sa zase zvyknú objavovať plesne.

Zhadzovanie listov môže byť reakciou na prítomnosť uskladnených jabĺk uvoľňujúcich etylén, alebo odpoveďou na príliš suchú klímu.

Starostlivosť prispôsobte teplote

Prípustné teplotné rozpätie je veľké. Pohybuje sa od troch do dvadsiatich stupňov. Využite to pri voľbe miesta. Konkrétnej stabilnej teplote v kombinácii so svetelnosťou potom prispôsobte starostlivosť. Pri zimovaní citrónovníka v chladnejšom a temnejšom prostredí typu garáže, pivnice, technickej miestnosti, kôlne či temperovaného skleníka so závesmi alebo roletami (teplota približne do 12 °C) stačí pôdu udržiavať mierne vlhkú zavlažovaním raz za necelý mesiac, hnojenie treba vypustiť. V teplejších a zároveň jasnejších priestoroch si však zimujúci citrónovník vyžaduje režim ako v lete. Pozor, nekombinujte chladné zázemie s jasným a vice versa teplé so zatemneným. Vzduch v zimovisku by mal aspoň trochu cirkulovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zavlažovanie #mrazy #rastlina #citrónovník #korene #citróny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december