Nasušte si feferónky, vydržia aj roky

Inkovia ich poznali už 7 000 rokov pred Kristom, do Európy sa dostali v 15. storočí nášho letopočtu. Sušenie aromatických štipľavých druhov exotických krovitých paprík, ktoré slúžia – v obozretne dávkovanom množstve – ako ochucovadlo či príloha, vôbec nie je zložité.

11.10.2021 06:00
sušenie feferóniek Foto:
debata

Priam nevyhnutné je sušenie pred pomletím do práškovej podoby zvyčajne zjednodušujúco označovanej za kajenské korenie. V zásade sú na sušenie vhodné všetky odrody, zvlášť však tenkostenné. Na prípravu sušenia feferónok, čo je vžité synonymum pre čili papričky, stačí ihla a hrubšia šnúrka, prípadne drôt. Vyberajte iba zrelé plody bez kazov. Navliekajte ich cez stonky a tak ďaleko od seba, aby sa navzájom nedotýkali. Inak chytia zatuchnutý chuťový tón alebo začnú hniť.

Vlhkosť vedie ku skaze

Keď vršok namiesto prepichnutia obmotáte, časom môže vzhľadom na zmenšujúci sa objem vykĺznuť zo slučky. Hotové „korálky“ zaveste na teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia a s prievanom. Samozrejme, imperatívom je ochrana pred dažďom. Tenkostenné papričky schnú približne tri týždne, mäsitejšie mesiac. Pozor na akúkoľvek zvyškovú vlhkosť: vedie k skaze.

šípky Čítajte aj Šípky sú vraj citróny severu, tak načo kupovať vitamín C?

V rúre sa sušia najmenej pol dňa

Alternatívou pre netrpezlivých je použitie teplovzdušnej rúry. Rátajte však s tým, že ju budete mať vyblokovanú takmer na pol dňa. Ak sušíte úrodu takouto metódou pravidelnejšie, zvážte kúpu špecializovaného zariadenia. Plech vysteľte papierom na pečenie. Teplotu nastavte maximálne na 60 stupňov a dvierka nechajte pootvorené, aby uvoľnená vlhkosť zbytočne necirkulovala. Po šiestich hodinách zvýšte teplotu na 80 stupňov. Celý proces potrvá 8 – 10 hodín. Väčšie plody pred ním môžete pozdĺžne prekrojiť. Keď zároveň odstránite svetlú časť dužiny, jadro a semená, zredukujete tým pikantnosť.

Pálenie zaženiete pohárom mlieka

Práve v spomenutých častiach – v dužine, jadre a semenách – je koncentrácia kapsaicínu zodpovedného za štipľavosť najvyššia. Hrdinom s ohňovzdornými ústami aj tráviacim ústrojenstvom neberme ich potechu, niekomu však zmiernenie ostrosti predsa len vyhovuje. Ak ste to s dávkovaním nechtiac prehnali, pomôže pohár mlieka, ale aj štamperlík. Kapsaicín sa totiž rozpúšťa v tuku.

Podporujú krvný obeh, trávenie aj libido

Sušené feferónky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na suchom, tmavom a chladnom mieste. Klasikou je komora. Pri optimálnych podmienkach skladovania vydržia rádovo roky. Keď sa však na nich objavia škvrny, je to signál zvlhnutia a podnet na vyhodenie. Čili papričky obsahujú betakarotén a vitamín C. Keď sa konzumujú s mierou, podporujú krvný obeh, zvyšujú apetít, priaznivo vplývajú na metabolizmus, chránia pred zažívacími príhodami a posilňujú črevnú sliznicu. Navyše, údajne pôsobia aj ako afrodiziakum.

Video
Tradičný recept na tradičné jedlo, ktoré buď milujete alebo nenávidíte. Ako chutí vám?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Držková polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #korenie #čili #sušenie #feferónky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december