Grilovačka v zime? Nová generácia grilov valcuje všetky zvyklosti

Dokonalý rámec rodinných kulinárskych kratochvíľ aj grandióznych stretnutí s priateľmi. Príležitosť blysnúť sa tajnými receptami. A ako bonus delikatesy s nezameniteľným zaúdením. Grilovačky v záhrade či na terase si vďaka moderným technológiám nemusíte odpierať ani medzi októbrom a marcom, keď počasie neláka na dlhý pobyt vonku.

14.10.2021 06:00
grilovanie v zime Foto:
Keď spustíte inteligentný gril a zveríte mu suroviny, pokojne sa môžete vo vyhriatom interiéri bez obmedzení venovať hosťom. Raz tieto grily budú určite vedieť aj obrátiť jedlo.
debata

Roboticky vysávať vedľajšiu izbu, umývať riad alebo polievať záhony popri návšteve je dnes už bežné. Rovnako platí, že keď spustíte gril a zveríte mu suroviny, pokojne sa môžete vo vyhriatom interiéri v podstate bez obmedzení venovať príbuzným, kamarátom či kolegom. Dilema domáceho šéfkuchára, ktorý chce pobudnúť s hosťami a pritom nestratiť dohľad nad prípravou pokrmov, je minulosťou.

Prichádza nová generácia grilov

Predchádzajúca generácia príslušenstiev grilov pasívne poskytovala údaje. Nastupujúca prináša ešte nedávno sotva predstaviteľné benefity a komfort. Asistenti v podobe rozšírených aplikácií majú už aj funkcie, ktoré vás bez ohľadu na stupeň skúseností a zručností spoľahlivo prevedú celou procedúrou. Začiatočníkom dodajú sebaistotu, profíkov odbremenia, obom vtisnú punc fortieľnosti, luxusu a originality.

vres Čítajte aj Balkón môže byť útulný aj mimo sezóny: tipy ako na to

Netreba otvárať poklop

Digitalizovaná obsluha grilu založená na prijímaní informácií a notifikácií z teplotných sond do smartfónu pritom nie je prejavom lenivosti, chvastúnstva či snobstva. Aj sviatoční grilmajstri totiž dobre vedia, že priame vizuálne kontroly neprospievajú kvalite výsledku. Každé otvorenie poklopu, ktorému sa dokážete vyhnúť, je plus. Keď sa práve nachádzate pri grile napríklad počas chystania ďalej várky, stačí pohľad na displej s komplexnými údajmi z teplomerov inštalovaných do jedla i okolitého prostredia (tzv. ambientné).

Appka stráži, inšpiruje aj radí

Inteligentný sprievodca fungujúci na Wi-Fi aj Bluetooth je buď už zabudovaný, alebo si môžete dokúpiť cez microUSB port nabíjateľné zariadenie veľkosti mobilu. Takéto rozhrania precízne uvádzajú počiatočnú, respektíve zostávajúcu dobu prípravy s prihliadnutím na typ dobroty, konkrétnu úpravu a zvolenú mieru prepečenia. Sofistikované aplikácie okrem toho prinášajú kulinárske odporúčania a kompletné postupy. Navyše, priebežne iniciatívne navrhujú zmeny parametrov a umožňujú niektoré z nich vykonávať na diaľku. Raz určite dokážu aj obrátiť jedlo.

čistenie strechy Čítajte aj Pripravte na zimu svoj dom, balkón aj záhradu

Potešte susedov dymom

Trendom pri samotných griloch sú peletové spotrebiče ako alternatíva predchodcov na drevené uhlie, plyn alebo elektrinu. Voľne nadväzujú na tradíciu reprezentovanú práve uhlím a ešte cielenejšie zabezpečujú kľúčovú pridanú hodnotu – dymom prešpikovanú chuť. Pelety s ekonomicky výhodnou výhrevnosťou sa vyrábajú z pilín lisovaných pod veľkým tlakom pri vysokej teplote do tvaru valčekov. Tón, ktorým zahalíte svoj gastronomický výtvor, sa môže pohybovať od striedmeho dubovo-orechovcového cez extravagantný javorovo-jabloňový až po vyvážený blend z orechovca, javora a čerešne. Určite to privítajú aj vaši susedia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #grilovanie #zima #dym #apka #digitálna obsluha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december