Gaštany: proti voškám, moliam, kŕčovým žilám aj na pranie

Viete, prečo pagaštanu hovoríme konský – hippocastanum? Netýka sa to podobného sfarbenia tátošov, ale súvisí to s nimi hneď dvakrát. Jazvička po odpadnutí listu pripomína kopyto dokonca vrátane klincov podkovy. Okrem toho si stredovekí predchodcovia veterinárov všimli terapeutické účinky rozomletých gaštanov, názvoslovne lesklých hnedých mierne sploštených semien s bielym „pupkom“ obalených v bledozelenej pichľavej tobolke. Zaberali na dýchavičnosť koní.

15.10.2021 06:00
gaštany Foto:
debata

Pagaštan rástol v našich končinách už počas treťohôr. Po vyhynutí v ľadovej dobe sa však objavil v tunajších záhradách a parkoch až v 16. storočí ako „prišelec“ z horských oblastí Balkánu, juhovýchodnej Európy a západného Kaukazu. Vo svojom herbári z roku 1565 ho privítal taliansky lekár a botanik Pietro Andrea Mattioli. Pagaštan konský sa dokáže vytiahnuť až do výšky 35 metrov pri šírke koruny 20 metrov a priemere kmeňa okolo jedného metra. Býva solitérom aj prvkom stromoradí.

Bojovník proti kŕčovým žilám

V mainstreamovej medicíne je pagaštan súčasťou liekov na úpravu zrážanlivosti krvi, spomaľovanie vápenatenia tepien a redukciu kŕčových žíl. V ľudovom liečiteľstve už od dávnej minulosti pretrváva ordinovanie postrúhaných sušených semien na zastavenie preháňania. Zaparené listy zase povzbudzujú vykašliavanie hlienu.

čierne orechy Čítajte aj Prečo orechy černejú a ako tomu zabrániť

Na omrzliny, reumu aj ako UV-filter

Vnútorné používanie medikamentov z pagaštanu sa však vzhľadom na možné negatívne dopady dlhodobej aplikácie alebo silných jednorazových dávok neodporúča bez konzultácie s lekárom. Týka sa to najmä kôry. Pri neškodnom externom použití sa odvarmi zo semien potierajú omrzliny, pomliaždeniny či hemoroidy. Tinktúra z čerstvých kvetov (máj – jún) zase formou masážneho vtierania tíši reumatické stavy, artritídu a ischias. Ako zložka krémov a gélov má pagaštan protizápalové a analgetické vlastnosti, zmierňuje podliatiny, opuchy a ekzémy a chráni pred ultrafialovým žiarením.

Využíval sa pri praní aj hasení

V minulosti našli extrakty z plodov uplatnenie pri výrobe pracích prostriedkov, ale aj náplní hasiacich prístrojov. Spomenuté zimné prikrmovanie zveri, kedysi leitmotív organizovaných zberov, súviselo s výdatnou prítomnosťou škrobu. Recept starých materí hovorí o hubení rastlinných vošiek rozprašovaným roztokom z prášku namletého zo semien. Zopár celistvých gaštanov v skrini a komore alebo kvety nasušené pri 35 °C pre zmenu narobia poriadok so šatníkovými aj potravinovými moľami.

citrónovník Čítajte aj Ako prezimovať citrónovník: pozor na jablká a výkyvy teploty

Vyskúšajte aj ako zábal na vlasy

Gaštanový púder môžete vyskúšať aj ako prísadu do kúpeľa, tonikum na tvár alebo zábal na vlasy. Semená, čiže samotné gaštany, neobíjajte zo stromu. Pred samovoľným spadnutím sú nezrelé. Na dlhšie skladovanie ich pripravte sušením pri teplote 60 °C, inak majú tendenciu plesnivieť. Následne ich chráňte pred vlhkom aj svetlom – uložte do bavlneného vrecka alebo voľne do misky.

Drevo pagaštana sa ponáša na dubové. Hodí sa najmä na výrobu jedálenských súprav a kuchynských liniek, ale aj plotov.

Prapredkovia im pripisovali mystickú moc

Na pagaštan nedajú dopustiť včelári. Okrem hojnosti tmavočerveného peľu aj nektára je totiž i zdrojom tmelu na škárovanie úľov – propolisu. Drevo sa ponáša na dubové. Je tvrdé a odolné so sivohnedým až červenohnedým tónom a hladkou textúrou bez hrčí. Hendikepom pri spracovaní v nábytkárstve je práve absencia výraznejšej kresby. Hodí sa najmä na výrobu jedálenských súprav a kuchynských liniek, ale aj plotov. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme na prínos gaštanov pri tvorbe jesenných dekorácií a figúrok. Na záver vari ešte podotknutie, že naši prapredkovia im pripisovali mystickú moc a vkladali si ich ako ochranu pod vankúš či do vrecka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hemoroidy #jeseň #kŕčové žily #pagaštan konský #kôra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december