Krásny hrob nielen na Dušičky: Táto výsadba pretrvá aj v zime

Aj na jeseň a možno dokonca ešte viac práve počas nej chceme výzdobou hrobov vzdať úctu tým, ktorí sú s nami už iba v spomienkach. Láskyplné aranžmány na cintorínoch môžete prispôsobiť aj obdobiu okolo Dušičiek.

17.10.2021 06:00
dušičková výsadba Foto:
debata

Menej býva viac. V chladnejších mesiacoch, ktoré prajú máloktorým rastlinám, pokojne urobte z kvantitatívnej núdze cnosť. Hrob vyznie o to viac, že nerušivo splynie s okolím a prevažne sychravou atmosférou. Decentný a pritom pozoruhodný efekt dosiahnete už kombináciou dvoch či troch zložiek.

Farebné koberce nikdy nesklamú

Tipom sú kompaktné koberce z farebne rôznorodých druhov vždyzelených pôdopokryvných rastlín, ktoré predelíte a zároveň vyšperkujete pozdĺžnymi alebo diagonálnymi mierne okolo osi rozvlnenými kvetinovými pásmi. Nielen pre svoju odolnosť stále populárne chryzantémy (drobnokveté znášajú chlad lepšie) poprekladané lomikameňovitými heucherami môžete v rámci takýchto pruhov doplniť o subtílnejšie okrasné trávy.

vres Čítajte aj Balkón môže byť útulný aj mimo sezóny: tipy ako na to

Odrody s menšími kvetmi sú odolnejšie

Na pochmúrne jesenné obdobie sa vizuálne hodia aj strieborné a purpurové tóny fialiek ostrohatých a sirôtok s farebnými škvrnami na lupeňoch, k nim pridajte ružovkastý nádych vresovca štvorradového. Nažlto kvitnúci starček prímorský prispeje listami akoby poprášenými striebrom. O spestrujúcu bielu či doplnkovú bordovú sa postará cyklámen – pred mrazivými dňami rovnako ako pri chryzantémach vyberajte odrody s menšími kvetmi.

Kombinujte nenápadné s výrazným

Ako podklad vyskúšajte mix z vresu, bršlenu a svätej byliny (santolina). Aj spod snehu svojimi postupne purpurovejúcimi pôvodne zelenými listami a najmä vďaka hustému obsypaniu červenými trvácnymi tobolkami vykukne gaultéria ležatá. Skimia sa zase v bielobe prezentuje bordovými púčikmi aj lemovaním kožovitých lesklých listov. Hrobom dodajú akcent alebo rámovanie aj dráč, borievka, menšie druhy ihličnanov a ako „výstelka“ klasika – mach alebo brečtan. Ladia s nimi rastliny s výraznými listami: mesačnice či rozchodníky.

pampová tráva Čítajte aj Pomôžte pampovej tráve ľahšie prezimovať

Čo do kvetináča na kryciu dosku?

Do väčšieho kvetináča určeného na umiestnenie na kamennú náhrobnú kryciu dosku zvoľte napríklad Lawsonov cypruštek s modrastým ihličím, sfarbením akoby horiaci neopadavý listnatý kríček pieris japonský, niektorý z bielych kultivarov vždy vďačného a nenáročného vresu a plazivo rastúcu trvalku muhlenbeckiu. Ako drenáž použite expandovanú hlinu, pôdu od nej oddeľte zľahka navrstveným tenším igelitom. Pokračujte kvetinovým substrátom, do ktorého zasaďte jednotlivé prvky tak, aby koreňové sústavy mali približne päť centimetrov pod horným okrajom nádoby. Dosypte zostávajúcou zeminou, ktorú opatrne utlačte. Hotovú živú dekoráciu polejte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hroby #jeseň #kvety #Dušičky #chryzantémy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december