Zas opadáva lístie, čo s ním? Dubové pod rododendrony

Vychutnávame si posledné teplejšie dni a záhrada roztopašne žiari všetkými prírodnými farbami. Babie leto je nádherné. Až na tie záľahy lístia na zemi. Bolo by priam neznesiteľne únavné kopiť ich a odpratávať bez toho, aby sme vnímali význam a prínosy.

18.10.2021 06:00
opadané lístie Foto:
debata

Opadané lístie zo stromov a kríkov zhŕňame a následne využívame alebo likvidujeme najmä preto, aby hnilobné procesy nepoškodili trávnik. Po zime by vykukli fľaky a lysiny. Občas je zneškodnenie nevyhnutné pre zachovanie zdravia okolitých drevín. Niektoré choroby totiž práve v ňom prečkávajú do jari. Lístie z napadnutých drevín zničte napríklad zahrabaním do jamy v odľahlom kúte záhrady. Spaľovanie odpadu je u nás zakázané zákonom a prináša nebezpečenstva požiaru aj intoxikácie splodinami.

Logika velí ísť v smere vetra

Ponechanie opadaného lístia nadivoko má skôr negatívne následky vrátane rizika úrazu pri podkĺznutí na prístupovom chodníku či príjazdovej ceste. Pri cielenom využití v záhrade prevažujú pozitíva. Pravda, treba si najprv vysúkať rukávy. Ak nemáte dostatok času alebo kondície, zadovážte si takmer bezhlučný akumulátorový fúkač. Bez ohľadu na metódu logika velí vždy postupovať v smere vetra.

spaľovanie odpadu Čítajte aj Chystáte sa spaľovať odpad? Zvážte hroziace následky

Lístie na kompost aj ako mulč

Vyhadzovanie lístia do bioodpadu je komplikované, keďže obecné zásobníky sú zväčša od ruky a často kapacitne nestíhajú. Navyše, ekologicky orientovanému záhradníkovi sa prieči nekonať v súlade s princípmi cirkulácie. Domáce kompostovisko však nenafúknete. Riešenie? Vyrobte si aspoň z časti pohrabaného lístia mulč, ktorým poskytnete rastlinám ochranu pred mrazom aj živiny. Popri chúlostivejších ocenia prihrnutie aj tie, ktoré pochádzajú z lesa a jeho okrajov. Budú sa cítiť ako vo svojom prirodzenom prostredí. Týka sa to trebárs malín, jahôd a čučoriedok.

Použite kôš z pletiva

Na uskladnenie lístia mimo „univerzálneho“ kompostoviska a jeho premenu na humus môžete použiť účelové koše z pletiva. Výroba štýlom urob si sám je rýchla a lacná. Vhodným urýchľovačom sú primiešané kôpky čerstvo pokosenej trávy – dusík podporuje množenie mikroorganizmov spôsobujúcich rozklad. Mimochodom, práve takúto zmes šikovne dosiahnete jesenným kosením zahŕňajúcim opadané lístie… Zároveň v záujme prevzdušnenia prihoďte drobné drevené odrezky. Samozrejme, siahnuť sa dá aj po záhradníckych práškových alebo granulovaných urýchľovačoch hnitia.

upratovanie lístia Čítajte aj Čo všetko treba v záhrade na jeseň upratať

Nie je list ako list

Ak si pripravíte viac objemných nerušivo pôsobiacich drôtených úložísk s výškou približne nad pás a proporčným priemerom, dokážete zužitkovať aj špecifické vlastnosti jednotlivých typov lístia. Napríklad kompost z dubového vyhovuje rododendronom a iným rastlinám s averziou na vysoké hodnoty pH. Okrem toho treba zohľadniť rozdielne doby trvania procesov (v zásade však rátajte s jedným rokom zrenia). Spomenuté dubové lístie sa pre vysoký obsah kyseliny trieslovej rozkladá značne pomalšie ako pozostatky z lipy či hrabu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #babie leto #lístie #trávnik #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december