Zviera aj krvilačný gróf: Táto orchidea vás ohúri

Orchidea Dracula simia sa prirodzene vyskytuje na juhovýchode Ekvádora v tropických dažďových lesoch v nadmorskej výške okolo 2 000 m. Samozrejme, nemusíte po trochu desivý i komický zážitok cestovať až tak ďaleko.

30.10.2021 06:00
orchidea Dracula Foto:
debata

Kto kedysi nazval túto rastlinu opičia, nepotreboval nadštandardnú predstavivosť. Kresbou na korunných lístkoch totiž verne imituje výzor primáta. Vizuál spolu s citrusovou arómou slúži výhradne na prilákanie hmyzu, zvyšok je len rozmar prírody na podnietenie našej fantázie. Kvet od kvetu evokuje dobromyseľnosť, roztopašnosť, namosúrenosť.

Krvilačný gróf v rastlinnej podobe

Rodový názov odkazujúci na transylvánskeho upíra súvisí s dvoma dlhými výbežkami laterálnych sepál, čiže spodných kališných lístkov, ktoré pripomínajú tesáky krvilačného grófa. Opičiu orchideu z rodiny obsahujúcej približne 120 druhov kategorizoval až v roku 1978 americký botanik Carlyle Luer, ktorý skonal predvlani v kmeťovskom veku 97 rokov. Prvé príbuzné však podchytili už v 70. rokoch 19. storočia.

izbové rastliny Čítajte aj Má pôdu aj vodu, a predsa trpí: ako poznáte hladnú rastlinu?

Vonia ako pomaranč

Maximálne 30 centimetrov vysoká opičia orchidea s približne päťcentimetrovými bielymi, žltými, ružovými či bordovými kvetmi je epifytická: koreňmi sa prichytáva ku kmeňu alebo konárom stromov, nespráva sa však paraziticky. Rastlina je závislá od symbiotických opeľovačov, ale aj mykoríznych húb a vitality hostiteľskej dreviny. Uprednostňuje vlhkú klímu, chládok a mierne svetlo. Vo svojom pôvodnom prostredí kvitne celosezónne. Vonia ako rozkrojený čerstvý pomaranč.

Zoženiete ju bez problémov

Aj pre náročnosť požiadaviek prosperuje v „zajatí“ len sporadicky. Semená však zoženiete bez väčších problémov a vôbec nemajú šokujúcu cenovku. Opičia orchidea sa umiestňujú do závesných košíkov. Na vykompenzovanie suchého vzduchu ju pravidelne postrekujte vodou s nízkym obsahom vápnika, prípadne jej dvakrát týždenne doprajte takýto kúpeľ aj s „homeopaticky“ zriedeným špeciálnym hnojivom. Pozor na podmáčanie.

tuje Čítajte aj S akým rozostupom treba sadiť tuje?

Teplotou jej ťažko vyhovieť

Fatálne sú aj výkyvy teploty, ktorá by nemala presiahnuť osemnásť stupňov, v interiéri sa to nedosahuje práve ľahko. Dracula simia si naozaj vyžaduje nadmieru skúsenej starostlivosti a trpezlivosti, aj to bez záruky odmeny v podobe bizarných kvetov. Mimochodom, na prelome rokov 2015 a 2016 sa v japonskom Iwaki konala tematická výstava opičích orchideí v rámci osláv príchodu roka opice podľa čínskeho lunárneho kalendára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orchidea #kvety #Dracula #epifytická
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december