Zaháňajú smútok, uľavujú od choroby. Relaxujte pri rastlinách

Hľadáte spoľahlivé útočisko, zmysluplnú aktivitu a rámcujúci prvok každodennosti? Možno si pre dynamiku svojho fungovania, náturu či pohybové limity oprávnene netrúfate na domáceho miláčika. Zákutie s izbovkami však takmer nepochybne obhospodárite.

16.11.2021 06:00
izbové rastliny Foto:
debata

Ak fungujete v režime 24/7 ako vyťažená manažérka alebo mama na preplnený úväzok, chce to oblažujúci nový impulz po otužovaní a kváskovaní. Zvnútornený päťminútový rituál na vytesnenie okolitého sveta aj bez súbežného cvičenia jogy. Pestovanie zelene aspoň v symbolickom rozsahu si môže dovoliť naozaj každý. Už pri vynaložení minima času, energie a prostriedkov dostanete viacero benefitov: psychický reset, spojenie s prírodou a prípadne aj plody a bylinky.

Aj zabijaci pri rastlinách mäknú

Vzrušujúci je už samotný výber rastlín do interiéru. Okrasné? Alebo úžitkové? Oboje? Prejavíte sa pred návštevami moróznym kaktusom alebo nežnou orchideou? Aké veľkosti, farby, cykly? V náročných stavoch činorodosť zaháňa smútok, uľavuje od choroby. Interiérová zeleň je oporou pre tých, ktorí prahnú po organizovanosti. Zaneprázdneným živlom zase poslúži ako podnet na spomalenie. Izolovaných vťahuje do života, rozlietaných uzemňuje. Drsný a zdanlivo úplne bezcitný filmový zabijak Leon, ktorý dojímavo rozmaznával aglaonému, o tom vedel svoje.

polievanie záhrady Čítajte aj Začínate so záhradkárčením? Pozor na najčastejšie chyby

Zasaďte rastliny do širšieho kontextu

Nielen pravoverní introverti dávajú svojim izbovkám mená, inštalujú k nim štýlové ceduľky so základnými údajmi, robia si fotografický časozber pokrokov. Podľa štúdie University of Sussex z roku 2009 môže čítanie redukovať stres až o 68 percent. Pri listovaní odbornými publikáciami o rastlinách nielen poskytnete svojej mysli relax a poznatky, ale aj doceníte zázraky, ktoré v hektike zväčša unikajú našej pozornosti a vnímame ich ako samozrejmosť. V súvislosti s interiérovou flórou môžete samoštúdiom rozširovať svoj všeobecný prehľad (geografia, biológia, história, ak si budete tému zasadzovať do širšieho kontextu), nadchýnať sa prírastkami, snoriť po dizajnových príslušenstvách, spoznávať úplne nových ľudí v nadšeneckých skupinách na sociálnych sieťach, zhmotňovať si spomienky na výnimočné chvíle či etapy z minulosti. Nuž a ani nadobudnuté zručnosti nie sú na zahodenie.

stavikrv Čítajte aj Pozor! Stavikrv dokáže stavbu zamaskovať, ale aj zničiť

Vzhľad je fajn, bonusom je úžitok

Vizuálna príťažlivosť rastlín v interiéri a ich vplyv na psychickú pohodu je fajn, nutričná hodnota alebo chuť úrody bonus. Navyše, neprávom sa prehliada osoh v podobe prirodzenej aromaterapie. Osvedčenými druhmi na prevoňanie príbytku sú napríklad levanduľa, mäta, rozmarín, bazalka či tymian. Väčšina z nich zároveň nachádza využitie aj v gastronómii. Keď už sme v kuchyni, k vitálnejšiemu, harmonickejšiemu a pozitívnejšiemu rozpoloženiu prispieva zdravá strava. Zásluhou záhradky v súkromí ju máte kedykoľvek doslova poruke. Čerstvá zelenina z vlastnej produkcie vás určite zasýti prospešnejšie ako čipsy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #interiér #rastliny #okrasné #úžitkové
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december