Ako zahnať vlčí hlad a pritom chudnúť? Jedzte kuriatka

Kým voľakedy boli milovníci kuriatok odkázaní len na milostivosť prírody, teda či kuriatka vyrástli alebo nie, v posledných rokoch je to jednoduchšie. Balené ich dostať kúpiť dokonca v supermarketoch. Nesmieme zabúdať ani na trhoviská.

20.11.2021 06:00
kuriatka Foto:
debata

Pri nákupe, samozrejme, treba dávať pozor na vzhľad, kuriatka by nemali mať na klobúčikoch hnedé škvrny a tiež by nemali mať ani náznaky zošúverenia. To by znamenalo, že sú vyschnuté a vtedy už nechutia tak dobre. Kuriatka ako všetky huby majú schopnosť absorbovať z okolia škodlivé látky, takže pri ich konzumácii treba byť opatrný. Týždenne sa neodporúča zjesť ich viac ako štvrť kila. Treba ich dobre tepelne spracovať a požuť, lebo ako iné huby môžu byť pre ľudí s citlivejším žalúdkom ťažšie stráviteľné.

Spracovať ich treba rýchlo

Kuriatka patria k potravinám, ktoré treba spracovať čo najrýchlejšie. Bez výraznejšej ujmy na kvalite vydržia v chladničke tak dva dni. Dajú sa ale bez problémov zmraziť a je jedno, či ich zmrazíte očistené a nakrájané surové, alebo predvarené. Predvarené majú výhodu, že zaberú v mrazničke menej miesta. Pred zmrazením sa odporúča pokvapkať ich citrónovou šťavou a potom dať na najchladnejšie miesto v mrazničke, aby sa zmrazili čo najskôr. Tak zostane ich aróma zachovaná najlepšie. Pred opätovným použitím sa nerozmrazujú, použijú sa zmrazené.

vyvýšený záhon Čítajte aj Krok za krokom: zakladáme vyvýšený záhon

Pozor na vodu a dlhé dusenie

Kuriatka čistíme podľa možnosti bez používania vody. Ľahko ju absorbujú a zostanú bez chuti. Treba ich opatrne očistiť buď vlhkou špongiou alebo kuchynskými papierovým utierkami. Pri čistení postupujte opatrne, lebo hlavičky kuriatok sú veľmi krehké a ľahko sa lámu. Kuriatka treba dobre tepelne upraviť, keďže chitín, ktorý obsahujú, môže spôsobovať zdravotné problémy. To ale neznamená, že ich treba dusiť dlho, lepšie je upraviť ich krátko pri vyššej teplote. Kuriatka majú delikátnu chuť a aby zostala zachovaná, odporúča sa dochucovať ich čo najmenej. Stačí osoliť a jemne okoreniť a aj to len tak, aby sa zvýraznila ich chuť. Výborná je napríklad praženica alebo omeleta s kuriatkami. Keďže vajcia sú tiež chuťovo nevýrazné, tak sa s týmito hubami výborne dopĺňajú.

šetrenie v záhrade Čítajte aj Aj v záhrade sa dá ušetriť: ako neprešvihnúť rozpočet

Horkú chuť zmiernime trochou cukru

Chutná je z nich aj polievka, delikatesou sú kuriatka na smotane. Hodia sa aj k cestovinám, knedli a môžete ich vyskúšať napríklad aj na pizzu. Tiež použiť ako prílohu k mäsu. Niekedy sa môže stať, že máte po opečení kuriatok pocit, že sú horké. To sa stane vtedy, ak ich príliš prudko opražíte. Horkosť možno zmierniť, ak do nich pridáme trochu cukru alebo citrónovej šťavy. Soliť by sa mali až po tepelnej úprave, pretože soľ z nich vyťahuje vodu a ľahko sa vysušia.

S vajíčkami idú výborne dokopy

Kuriatka sú nielen chutné, ale aj zdravé. Vitamínov síce veľa neobsahujú, obsahujú však 92 percent vody, takže patria medzi diétne potraviny. Tiež obsah tukov je minimálny. Pozitívom kuriatok je, že majú relatívne vysoký obsah vlákniny, takže ľahko nasýtia a sú vhodné aj na zaháňanie „vlčieho“ hladu. Tiež sú dobrým zdrojom železa, draslíka a vitamínu B3. Kuriatka obsahujú aj rastlinné proteíny, ktoré je vhodné kombinovať so živočíšnymi, preto je kombinácia tejto huby a vajíčok veľmi vhodná a odporúčaná.

Video
Bryndzová polievka s kohútikmi (alebo s kuriatkami) obsahuje samé dobré veci. No a ďalšia slovenská dobrota je na svete.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzová polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #huby #kuriatka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december