Na rozdiel od sušených fíg, ktoré sú výrazne sladké, je v čerstvých figách sladkosť a kyslosť v rovnováhe, majú sviežu chuť. Zaujímavosťou fíg je, že skutočným plodom nie je celý plod, ale žlté zrniečka vnútri červenej dužiny. Figy sa u nás kupujú na kusy. Ako sa dá spoznať, že sú dostatočne dozreté? Najlepšie je plod jemne stlačiť prstom, koža by mala byť pružná, ale pevná. Ak je mäkká, vnútro môže byť už kašovité. Sušené figy je najlepšie kupovať vákuovo balené a podľa možnosti nesírené.
Urobíte z nich koláče aj „salámu“
Čerstvé figy patria medzi citlivé ovocie, pri izbovej teplote vydržia bez zmeny kvality jeden deň, v chladničke do troch dní. Sušené figy sú trvanlivé, tam stačí sledovať dátum spotreby. Čerstvé figy sú najlepšie samotné, stačí ich umyť, možno ich jesť celé aj so šupou. V krajinách, kde figy rastú, z nich robia s obľubou kompót a džem, ktorý je populárny aj u nás. Tiež sa z nich robia koláče a šaláty. Zo sušených fíg sa pripravuje „saláma“ a figový „chlieb“, ktorý je populárny najmä v Španielsku.
Čítajte aj Začínate so záhradkárčením? Pozor na najčastejšie chybyPolievky, predjedlá aj syry ladia s figami
Čerstvé figy môžu byť efektným obohatením rôznych predjedál a snackov, výborné sú napríklad k parmskej šunke. V šalátoch harmonizujú s chuťovo výraznými syrmi. Pridávajú sa však aj do pikantných polievok, možno ich plniť a zapekať. Ďalšou možnosťou sú figy pošírované v medovom roztoku, do ktorého sme pridali rôzne koreniny. Sušené figy majú pri rovnakej hmotnosti štvornásobne vyšší obsah cukru, ale aj všetkých užitočných látok. Vlákniny obsahujú napríklad päťkrát toľko ako čerstvé. Sto gramov sušených fíg obsahuje aj veľa horčíka – až 75 miligramov, preto sú jeho dôležitým zdrojom pre vegánov a vegetariánov.
Sú bohatým zdrojom vlákniny
Sušené figy sú bohatým zdrojom vlákniny, možno si z nich urobiť domáce ovocné tyčinky alebo ich pridať do ovsených vločiek. Takisto sa hodia do orientálnych receptov, napríklad do zeleninového kuskusu s korením. Možno ich využiť aj pri príprave rôznych druhov mäsa, napríklad diviny alebo hovädzieho. Čerstvé figy nemajú síce úplne málo kalórií, ale tuku majú málo. Ich pozitívom je už spomínaný vysoký obsah vlákniny, ale aj provitamínu A, železa, horčíka, fosforu a vápnika. Vápnika obsahujú 54 miligramov na sto gramov, čo je asi päť percent dennej dávky, a tiež päť percent dennej odporúčanej dávky železa.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Figové guľky na Varecha.sk