Fúkač a vysávač lístia využijete aj v zime, pomôžu so snehom i smeťami po žúre

Do jesene je síce teraz najďalej, ako môže byť, ale vianočný podarúnok v podobe zariadenia na odstraňovanie lístia sa zíde aj oveľa skôr. Nemusíte nutne váhať medzi fúkačom a vysávačom. K dispozícii totiž sú aj kombinované prístroje.

13.12.2021 06:00
fúkač Foto:
debata

Pri prídavnej funkcii drvenia obsahu vrátane orechov a konárikov na menšie časti dostanete dokonca 3v1. Ceny sa začínajú približne na 50 eurách a siahajú do niekoľkých stovák. Fúkač a vysávač uľahčujú a urýchľujú prácu v záhrade. Zatiaľ čo fúkačom naženiete lístie na kopy, ktoré následne pozbierate, vysávač ich vtiahne do zásobníka a ten potom vysypete do kompostu. Fúkač môžete nápadito využiť už v zime na odviatie čerstvého snehového poprašku z terasy, chodníka alebo príjazdovej cesty. Vysávač sa zase hodí pri upratovaní konfiet, girlánd a iných nečistôt po záhradnej oslave trebárs na privítanie jari.

Podkovy nielen pre šťastie

Pri kúpe fúkača, vysávača či kombinovanej mašinky v prvom rade zvážte typ pohonu. Benzínových pomocníkov voľte v prípadoch, že v záhrade ani jej okolí nie je k dispozícii elektrina. Rátajte s vyššou cenou, hlukom, splodinami a zložitou údržbou, ale aj s nekompromisným výkonom. Limitom pri ekologickejšom napájaní zo siete je dosah kábla zväčša spojený s potrebou predlžovacej šnúry. Ak si ňou pri ťahaní nechcete poničiť úrodu, respektíve každú chvíľu uvoľňovať kábel zaseknutý do vegetácie, stačí zriadiť akúsi vodiacu dráhu napríklad z vyradených podkov zapichnutých do zeme.

zahrada  zima Čítajte aj Zazimovať potrebuje aj dom či záhrada. Ako na to?

Nabiť a rýchlo do práce

Nevýhodou nabíjacieho zariadenia je obmedzený čas na úkony. Do polhodiny by ste sa však mali zmestiť, ak sa chystáte cez akumulátor obriadiť iba zopár árov. K vyhľadávaným prednostiam patrí regulácia výkonu. Do ceny sa premieta aj kapacita zberača u vysávačov – môže byť až nad 60 litrov.

Prihliadajte na zdatnosť i zručnosť

Pestovateľom v zrelšom veku a s oslabenou kondíciou príde vhod zariadenie upevniteľné na chrbát či cez rameno. Takéto riešenie predstavuje menšiu celkovú záťaž pri manipulácii než ručné verzie. Odbremeňujúcim benefitom sú aj kolieska na konci trubice. Takáto opora významne uberá z ťarchy a udržiava prístroj v ideálnej vzdialenosti od čistenej plochy. Pri skladovaní a transporte zohráva úlohu prípadná rozoberateľnosť. Fyzické parametre sú individuálne (výška, pravácky a ľavácky úchop, ideálne vyváženie), v obchode však vyskúšajte aspoň základnú ergonómiu.

rastliny do tieňa Čítajte aj Čo s tienistou plochou v záhrade? Je to ľahšie, než sa zdá

Tyče sú praktickí pomocníci

Nielen na činnosť v členitom teréne sú vhodné teleskopické trubice s nastaviteľnou dĺžkou. Pogumované držadlá zase eliminujú otrasy a opotrebovanie dlaní. Dajte pozor aj na to, že prepínanie u viacúčelových modelov môže byť úplne jednoduché, ale aj komplikované, keď na zmenu konfigurácia treba dielenské náradie – záleží teda na zručnosti a trpezlivosti majiteľa zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #sneh #lístie #vysávač #fúkač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december