Vďačné darčeky: Aby pri práci v záhrade viac nebolel chrbát

Zabudnite pri vymýšľaní darčekov na ponožky pre svokrovcov. Ak sú nadšení pestovatelia, záhradničenie im môžete uľahčiť viacerými modernými nástrojmi. Alebo si ich vyžiadajte pod stromček sami.

17.12.2021 14:00
záhradné náradie Foto:
debata

Máloktorá záhrada sa zaobíde bez buriny, v žiadnej nie je vítaná. Odstraňovanie žihľavy, bodliakov či pýru sa dá zvládnuť aj svižne a bez zohýbania. Ocenia to nielen ľudia v zrelšom veku alebo s oslabenou kondíciou. Nástroj s hmotnosťou do dvoch kilogramov na odstraňovanie buriny má teleskopické nastavovanie pracovnej dĺžky.

Zbavíte sa buriny aj s koreňmi

Rovnomerne rozložené oceľové čeľuste sa, samozrejme, postarajú o to, že zlikvidujete aj korene, nielen nadzemnú časť. Inak by to ani nemalo zmysel. Na zatlačenie hrotov do pôdy a zovretie slúži nášľapná páka. Uvoľňovací mechanizmus prostredníctvom potiahnutia rukoväte umožňuje pohodlné vyhadzovanie zachytenej pliagy napríklad do vedra. Rátajte s cenou približne 60 eur.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Tlakový postrekovač na batériu

Nevykonávajte v záhrade vysiľujúce činnosti, ktoré dnes už zvládnu šikovné zariadenia. Únavné a monotónne manuálne pumpovanie delegujte na akumulátorový postrekovač s popruhom. Čerpadlo bude udržiavať stály tlak a konštantnú intenzitu výstupu, kým sa zásobník nevyprázdni. Výhodou je flexibilná rozprašovacia dýza, prípadne dokúpiteľný nasadzovací dáždnik na ňu – podobné samostatné koncovky poznáte z vysávania. Pri rezervoári na 5 litrov postreku si zahrňte do rozpočtu 40 – 50 eur vrátane príslušenstva.

fúkač Čítajte aj Fúkač a vysávač lístia využijete aj v zime, pomôžu so snehom i smeťami po žúre

Akumulátorový zastrihávač živého plota

Chce to nadobudnúť grif, ale potom sa neprestanete čudovať, prečo ste sa dosiaľ trápili s mechanickými nožnicami a nezadovážili ste si elektrické. Vďaka tomuto zariadeniu dosiahnete až šokujúco precíznejší výsledok, a to oveľa rýchlejšie a komfortnejšie, pričom akumulátor poskytuje neobmedzenú mobilitu. Manipulácia je jednoduchá i pre priemerne zdatných a zručných a rez čistý aj bez vynakladania veľkej sily. Benefitmi sú nízka hmotnosť už okolo troch kilogramov, tichý chod, integrovaný antivibračný systém a starostlivé vyváženie i celkovo ohľaduplná ergonómia.

Dosiahnete vysoko a ďaleko

Nástavec umožňuje dosiahnuť na vzdialenosť vyše troch metrov a vďaka otočnej hlavici je bezproblémové aj zarovnávanie horných strán. Navyše, elektrické nožnice na zastrihávanie živých plotov využijete aj pri úprave mäkších drevín. Stred cenového rozpätia pri vylúčení extrémov sa nachádza zhruba pod 150 eurami.

hamamelis Čítajte aj Aj pre skromný rozpočet: Super tipy na darčeky pre záhradkárov

Oscilačný zavlažovač

Rovnomerne, primerane a bezprácne poliata árová záhrada už pri investícii okolo 30 eur? V takejto cenovej relácii zoženiete oscilačný štvorplošný zavlažovač so šírkou postreku až 10 metrov a dosahom 15 metrov. Pochopiteľne, cez intuitívne ovládanie môžete nastaviť aj menšie hodnoty počnúc troma metrami, zvoliť pokropenie len jednej strany a určiť prietok vody. Vysokú životnosť zabezpečujú kvalitné materiály odolné proti mrazu aj UV žiareniu, od usadenín dobre čistiteľné plastové trysky a odnímateľný filter z nehrdzavejúcej ocele na prípojke, ktorý zabraňuje prieniku nečistôt do zariadenia. Inštalácia si nevyžaduje veľa času a technických schopností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vytrhávač buriny #tlakový postrekovač #zastrihávač #zavlažovač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december