Pozor! Zázvor konzumujte s mierou, môže aj uškodiť

Napriek tomu, že je rozšírený najmä v trópoch, napríklad na Srí Lanke, v Indii a Indonézii, podľa pestovateľsky úplne nenáročného zázvoru sa volá aj najvyšší vrch Nízkych Tatier. Pravda, je to v synonymickej verzii Ďumbier. Nikdy tam nerástol, kopec však vzhľadom pripomína jeho hrboľatú hľuzu.

21.12.2021 15:00
zázvor Foto:
debata

Jazykovedci zobrali na milosť obe možnosti, teda zázvor aj Ďumbier. Chybu teda neurobíte. Ani vtedy, keď si zázvor nasťahujete do črepníka, aby ste si zásoby hľúz, sušeného korenia a čaju ako stvoreného na chladné obdobie nemuseli dopĺňať v supermarkete či biopotravinách.

Nie vždy je iba prospešný

Štipľavosť zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale) majú na svedomí esenciálne oleje. Okrem nich obsahuje aj vitamíny A, B, C a E a množstvo minerálov. Aj v tomto prípade platí, že všetko s mierou. Zdravotné problémy môže spôsobiť konzumácia viac ako štyroch gramov denne. Popri už spomenutých krajinách sa táto trvalka hojne produkuje aj v Austrálii, Francúzsku či Nigérii. Dorastie až do výšky 150 centimetrov, impozantné stonky a listy však z praktického hľadiska sú irelevantné.

topinambury Čítajte aj Sú topinambury zdravšie ako zemiaky? Pre diabetikov a obéznych určite

Na zasadenie ho treba pripraviť

Zázvor sa sadí na prelome zimy a jari. Na dno skôr širokého ako vysokého črepníka nasypte dva až tri centimetre drenáže. Z čerstvej hľuzy, ktorú ste kúpili v obchode, odrežte približne päťcentimetrový kúsok. Musí obsahovať tzv. vegetačný uzol. Prítomnosť výrastku je nevyhnutná, inak by vám zázvor nemal z čoho vyklíčiť. Odrezok vložte na noc do vlažnej vody, aby sa z neho odplavili rastové inhibítory, teda látky na zabrzdenie klíčenia. Pri kúpe v záhradníctve to nehrozí, tam si však zase dajte pozor, aby ste si nezadovážili okrasný zázvor namiesto konzumného.

Od mája do septembra môže byť vonku

Pripravený pupeň vtlačte do priepustnej zeminy výdatnej na živiny (eventuálne do zmesi kompostu a piesku v pomere 7 : 3), a to tak, aby rez bol v pôde a výrastok vytŕčal. Zalejte a potom aj priebežne udržiavajte vlhkosť, ale nepodmáčajte. Pre lepšiu mikroklímu môžete v tejto fáze navrch natiahnuť priehľadnú fóliu. Umiestnite črepník do prostredia s teplotou minimálne 20 stupňov. Výhonky sa objavia po niekoľkých týždňoch, vtedy začnite s prihnojovaním v mesačnom intervale. Vzídeným klíčkom doprajte minimálne 20 centimetrov priestoru a dajte ich na slnečné miesto. Od polovice mája do konca septembra môžu byť vonku.

granátové jablko Čítajte aj Trápi vás chrípka, bolí žalúdok? Pomôže granátové jablko

Čaj? Sirup? Vyskúšajte aj pivo

Na jeseň, keď vňať začne žltnúť a schnúť, pozbierajte úrodu v podobe mohutných hľúz. Uchovávajte ich v debničke alebo otvorenom vrecku, aby sa nezaparili. V komore či chladničke vydržia rádovo týždne. V ázijskej kuchyni sa zázvor využíva už vyše 3 000 rokov. Okrem prípravy čaju alebo sirupu ho môžete naložiť, kandizovať, nastrúhať do polievky, doladiť ním smoothie, upiecť jedinečné koláčiky. Úletom je zázvorové pivo. Menšie podzemky si ponechajte na kontinuálne pestovanie. Na zimný spánok ich uskladnite do tmavej miestnosti s teplotou maximálne 10 stupňov, nezavlažujte.

Video
Tentokrát nám navaril renomovaný vlasový stylista Lukáš Bielka. Jeho voňavé maslové kura dokazuje, že je doma nielen vo vlasovom štúdiu, ale aj v kuchyni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zázvor #Ďumbier #zázvorový čaj #trvalka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december