Čo teraz potrebujú izbové rastliny: Ošetrujeme orchidey, kaktusy aj paprade

Izbové rastliny po celú zimu, teda aj teraz, polievame striedmo a zeminu nechávame zľahka obschnúť. To však neplatí, ak kúrime ústredným kúrením. V takom prípade musíme polievať častejšie. Ak sú rastliny v chladnej miestnosti, dávame pozor na preliatie, pretože by mohli izbovkám zahnívať korene. Môžeme aj prihnojovať, ale iba tie rastliny, ktoré rastú alebo kvitnú.

31.01.2022 15:00
izbové rastliny Foto:
debata

Stále odstraňujeme z rastlín suché listy, predchádzame tak napadnutiu rastlín plesňou sivou. Plochu hladkých listov utierame prípravkom na umývanie listov alebo vodou – to v prípade, že výrobca neodporúča použitie prípravku na niektorú rastlinu. Keď majú rastliny na listoch chĺpky, čistíme ich suchým štetcom. Z papradí odstraňujeme odumreté a zhnednuté listy a zo všetkých rastlín odstrihávame suché listy. Paprade so stlačenými koreňmi presadíme do väčších kvetináčov. Rastliny môžeme aj rozmnožovať, z okrajov trsov odoberieme mladé odnože a vysadíme ich do malých črepníkov.

Čo potrebujú kvitnúce rastliny

Odstraňujeme svetlé alebo odumreté kvety a púčiky z azaliek. Teraz môžeme nakúpiť rozkvitajúce klívie – ľahko sa pestujú a rozkvitnuté vyzerajú nádherne. Broméliám zabezpečíme dostatok svetla a teplotu aspoň 15 stupňov. Všetky cibuľoviny zalievame, prihnojujeme a odstraňujeme z nich zvädnuté kvety, aby sa pred vysadením do záhrady obnovila ich energia. Kaktusy a sukulenty sa ešte stále nachádzajú v období vegetačného pokoja, preto ich udržiavame v chlade.

pleseň v kvetináči Čítajte aj Pleseň v kvetináči? Pomôže vám prísada na pečenie aj známy olej

Ktoré orchidey kvitnú najdlhšie?

Orchidey pravidelne polievame tak, aby vzdušná ľahká zemina bola vlhká, ale nie nasiaknutá vodou. Najlepšie je ponoriť nádobu na pár minút do vody a potom nechať dobre odkvapkať. Robíme to asi raz do týždňa, v čase vegetačného obdobia aj častejšie. Pokiaľ chceme, aby nám orchidey niekoľko mesiacov nepretržite kvitli, zvolíme napríklad hybridné cymbídie alebo lišajovce. Vyžadujú nepriame svetlo a teploty od 10 do 20 stupňov. Väčšine izbových orchideí sa najlepšie darí v teplej a vlhkej kuchyni alebo kúpeľni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny #paprade #orchidey #kaktusy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december