Ktoré balkónovky vás potešia už tento mesiac?

Pri voľbe okrasnej flóry na balkón sa orientujte najmä podľa týchto troch kritérií: nároky na prísun slnečného žiarenia, adaptabilnosť daného druhu na kvetináč, priestorové požiadavky. Tento rok si teda pred cestou do hobby marketu alebo záhradkárskej škôlky dajte záväzok, že s množstvom prírastkov to nepreženiete, nech sa pomestia.

23.02.2022 06:00
jarné balkónovky Foto:
debata

V apríli prostredníctvom strapcov „nastoknutých“ na vrcholce stoniek ponúkne očarujúce modré kvetenstvá pestovateľsky mimoriadne nenáročná modrica arménska (Muscari armeniacum), ktorá pochádza z kaukazského regiónu. Okolo 20 centimetrov vysoká aj široká robustná cibuľovina so vzpriameným habitusom sa vynikajúco dopĺňa s inými skoro kvitnúcimi trvalkami typu bergénie, srdcovky či veternice. Preferuje priepustný substrát a napriek mrazuvzdornosti do takmer mínus 30 stupňov sa rada vyhrieva na slniečku. Na necelých 10 centimetrov predpestovaných 5 – 7 cibuliek v jednom kontajneri stojí zhruba štyri eurá.

Krémové kvety, karmínová obruba

Značne rýchlejšie a napokon približne do dvojnásobnej výšky aj šírky vyhúknu hybridy čemerice východnej (Helleborus orientalis) s prirodzeným výskytom v Turecku či na Ukrajine. Konkrétne sorta Red ponúka už koncom februára a s trvaním do apríla vínovočervené zvonovité kvety s jedným radom okvetných lupienkov. Extravagantne hrubé stonky sú hnedasté. Vyznáva kyprú pôdu s vyšším obsahom humusu a najviac sa jej darí v polotieni. Stojí asi 15 eur. Siahnuť však môžete aj po mierne drahšom unikátnom kultivare Glenda's Gloss, ktorý má krémové kvety na okrajoch akoby opálené do karmínova.

amsónia Čítajte aj Počas štvrťroka zakvitne všetkými farbami: Objavte lacnú a nenáročnú trvalku

Rôzne farby, spoločné poznávacie znamenie

Takisto od februára do apríla sa ukazuje prvosienka bezbyľová (Primula acaulis), ktorá meria len okolo decimetra a priam potrebuje chladnejšie počasie. Pri nadmernom teple chradne a rovnako reaguje na premokrenie, hoci dáva prednosť vlhkej výživnej pôde. Aj z prosperujúcej rastlinky priebežne odstraňujte odkvitnuté kvety a zoschnuté listy: podnietite tým produkciu nových až do mája. Benefitom je bezbrehý počet farebných verzií piatich srdcovitých lupeňov koruny kvetu od úplne pôvodnej svietivo žltej cez čistulinko bielu, ušľachtilo krémovú, pôvabne ružovú, zdržanlivo fialovú a provokujúco červenú až po majestátne tmavomodrú. Spoločným poznávacím znamením s platnosťou aj pre strakaté a panašované varianty je žltý alebo okrový nepravidelný stredový terčík. Jeden kvetináčik vyjde asi na dve eurá.

Narcis nemusí byť iba žltý

Niet dôvodu strániť sa pri jarnej balkónovej výsadbe absolútnej klasiky, ktorou nepochybne je narcis trúbkovitý (Narcissus trumpet). Nemusí však byť žltý. Necháte si poradiť fajtu Mount Hood s až 10-centimetrovými mierne aromatickými dokonale bielymi kvetmi? Dorastá do pol metra, prezentuje sa koncom marca a uspokojivo dlho kvitne. Obľubuje slnko, ale je otužilec a nevyžaduje si častú zálievku. Cibuľky sa vysádzajú už na jeseň – ak ste zaváhali, kontajnerový kus v aktuálnom období zoženiete približne za sedem eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Narcis #balkónovky #modrica #čemerica #prvosienka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december