Zázračná papája: Pripravíte z nej hostinu, pri ktorej schudnete

Celý názov papáje je papája melónová a v niektorých jazykoch ju volajú stromový melón, čo veľa napovedá o tomto tropickom ovocí. Papája rastie na stromoch a svojím okrúhlym až oválnym tvarom pripomína cukrový melón. Jej dužina je tiež podobná dužine melónov, a to tak vzhľadom, ako aj konzistenciou, pretože je rovnako bohatá na vodu a osviežujúca.

04.03.2022 06:00
papája Foto:
debata

Dužina zrelých papájí je maslovo mäkká a v závislosti od odrody môže mať bledožltú, zlatožltú alebo lososovočervenú farbu. Predpokladá sa, že papája pochádza z južného Mexika a zo Strednej Ameriky. Pestovali ju tam Indiáni, od ktorých pochádza aj jej názov. V súčasnosti poznáme asi 50 odrôd papáje, niektoré plody vážia až deväť kilogramov, ale do obchodov sa vozia papáje, ktoré majú 500 až 750 gramov. Jej sezóna je na rozdiel od mnohých iných druhov ovocia celý rok, takže v našom podnebnom pásme je vhodná na konzumáciu v zime, keď tunajšie ovocie nie je k dispozícii.

Ovocie, z ktorého sa chudne

Papája sa všeobecne považuje ovocie, z ktorého sa chudne, a to oprávnene. Nielen preto, že neobsahuje takmer žiadne kalórie a tuky. Má predovšetkým veľké množstvo enzýmu papaínu. Ten pomáha tráviť bielkoviny a urýchľuje spaľovanie tukov. Papája podporuje aj imunitný systém a metabolizmus, takže napomáha prevencii mnohých chorôb. Je aj zdrojom vitamínu C, napríklad stogramová porcia papáje pokrýva 80 percent jeho dennej potreby. Tiež obsahuje betakarotén, a čo je dôležitejšie, jeho využiteľnosť v organizme je asi trikrát vyššia ako pri betakaroténe z mrkvy a paradajok.

mango Čítajte aj Problémom pri nákupe manga je zrelosť. Ako ho vyberať a čo s nezrelým ovocím?

Po zbere už nedozrieva

Enzým papaín, ktorý sa v papáji hojne vyskytuje, štiepi molekuly bielkovín, preto sa používa aj ako zmäkčovadlo tvrdého mäsa. Ten istý enzým však spôsobuje, že papája pri zmiešaní s tvarohom alebo jogurtom rýchlo zhorkne. Papája patrí medzi ovocie, ktoré po zbere takmer nedozrieva. Preto ju kupujte len vtedy, keď je úplne zrelá – spoznáte ju podľa žltej šupky a podľa toho, že pri jemnom tlaku prstov sa dá stlačiť. Zrelé papáje vydržia týždeň v chladničke a tri až štyri dni pri izbovej teplote. Dužinu papáje však môžete aj očistiť, zmiešať s trochou citrónovej šťavy a zamraziť.

Kúpili ste ju a čo s ňou?

Papáju možno jesť len tak, stačí vylúpnuť čierne semienka a dužinu zjesť. Dužinu môžete nakrájať tiež na rôzne tvary, napríklad na kocky alebo kliny, podľa vašich preferencií alebo receptu. Aj keď sú papáje len vzdialene príbuzné melónu, hodia sa ku všetkému, k čomu sa hodí žltý melón. Zrelá papája nakrájaná na tenké plátky je rýchlym a chutným predjedlom napríklad so šunkou alebo ako vegetariánske carpaccio s mätovým pestom. Papája nakrájaná na kocky alebo vytvarovaná do ozdobných guľôčok chutí rovnako dobre v tropickom ovocnom šaláte, ako aj v sýtych šalátoch so zeleninou a rôznymi druhmi mäsa.

Výborná aj na prípravu nápojov

Zo šťavnatej dužiny sa dajú vyčarovať zdravé a chutné nápoje. Obzvlášť chutný je farebný mix uhorky a papáje alebo jahodovo-papájový nápoj. Keďže papája neobsahuje takmer žiadnu ovocnú kyselinu, mimoriadne dobre znáša kvapku limetkovej alebo citrónovej šťavy. To, samozrejme, platí aj pre dezerty, ako je papája plnená s citrónovým sorbetom alebo rafinované thajské ovocné špízy z grilu. Keďže papája má jemnú chuť, je zdravou pochúťkou aj pre deti. Náš návrh pre malých gurmánov: krupicová kaša s papájou.

Semienka papáje väčšina ľudí vyhadzuje, ale na to sú príliš dobré. Pripomínajú čierne korenie a presne tak ich môžete použiť.

Zrniečka nevyhadzujte

Čierne semienka z papáje väčšina ľudí vyhadzuje. V skutočnosti sú však na to príliš dobré, pretože sú plné zdravých látok, najmä už spomínaného enzýmu papaínu. Chutia trochu ako žerucha a trochu ako čierne korenie. Dokonca sa dajú občas aj kúpiť sušené v obchodoch so zdravou výživou. Nie sú lacné, ale ak papáju jete často, môžete si sušené semienka pripraviť aj sami. Dôkladne ich zbavte zvyškov ovocnej dužiny a rozložte na plech. Nechajte ich sušiť v rúre pri teplote 50 stupňov približne dve až tri hodiny a potom ich vzduchotesne zatvorte do zaváracej nádoby. Ako sme spomínali, pripomínajú čierne korenie a presne takto ich môžete aj použiť. Pridávajte ich do jedál čerstvo pomleté alebo celé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #papája #stromový melón
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december