Vlastná zelenina v neistých časoch: Ako ju začať pestovať a na čom rozhodne nešetriť?

Do „troch zmrznutých“ v polovici mája, čo je odporúčaný orientačný termín výsadby väčšiny zeleniny do záhonu, zostávajú ešte dobré dva mesiace. Práve takýto náskok však získate, keď si počnúc marcom založíte na parapete „škôlku“ z vhodných úžitkových rastlín.

06.03.2022 06:00
predpestovanie zeleniny Foto:
debata

Sprievodným dôvodom je, že planty v interiéri stihnú do presunu von zmocnieť a budú menej náchylné podliehať teplotným výkyvom, chorobám a škodcom. Na podobločnici, čo býva na slnku a zároveň nad kúrením, to svedčí najmä teplomilnej zelenine: sú to rajčiny a paprika, ale aj pôvodom stredomorské druhý ako baklažán alebo cuketa. Vhodná doba na výsev sa odvíja od vegetačného cyklu jednotlivých druhov. Vzhľadom na ich pomalší režim už môžete založiť papriku a baklažán, po nich šalát, zeler, pór, kaleráb, ale aj petržlen, kôpor, bazalku, žeruchu. Polovica marca patrí rajčinám a všetkým typom kapustovín, v závere tretieho mesiaca prichádzajú na rad cukety a uhorky.

Rolky od toaleťáku i nanukové paličky

Nevyhnutnosťou sú špeciálne malé nádobky, ktoré zoženiete v hobby markete vrátane izbového mini pareniska s pripravenými rašelinovými „tabletami“. Takýto praktický set s dvoma tuctami hniezdočiek dostanete do desať eur. Samozrejme, použiť môžete aj rôzne uchované obaly nielen od potravín. Zapojte fantáziu a nájdite sekundárne uplatnenie napríklad pre jogurtové tégliky, rolky z toaletného papiera alebo kartóny po vajíčkach. Podobne nápadito sa dá vyriešiť aj označovanie, ktoré je dôležité, aby ste si neskôr nepomýlili sadeničky a nechtiac im neutvorili nevyhovujúce podmienky. Na tento účel stačí zbierať paličky od nanukov a popísať ich fixkou.

zelená špargľa Čítajte aj Zelenina nie je vždy prospešná. Kedy by ste nemali jesť špargľu?

Mikroklíma je dôležitá

Nešetrite na kvalite substrátu, aby vaše rastlinky mali všetky potrebné živiny a celkovo optimálne prostredie. Pri výseve v princípe platí, že menšie semienka stačí len naozaj jemne vtlačiť pod povrch, väčšie o čosi hlbšie. Výsledok opatrne oroste vodou a prekryte priehľadnou fóliou či vekom, prípadne sklom, aby vznikla mikroklíma. Uložte na vyhriate miesto, priebežne kontrolujte primeranú vlhkosť.

S pikírovaním počkajte na pravé lístky

Keď spomedzi klíčnych prvolistov vykuknú prvé tzv. pravé lístky, čo znamená schválenie následnej manipulácie, s pomocou pikírovacej paličky rozdeľte planty do samostatných nádobiek. Doprajete im tým dostatok priestoru na tvorbu silného koreňového systému, ale i bujnenie nadzemnej časti. V žiadnom prípade neťahajte priesadu zo zeminy bez jej predchádzajúceho uvoľnenia, hrozí pretrhnutie. Presádzajte trochu hlbšie, než ste siali: substrát môže siahať až po spomenuté prvolisty. Rastlinky „na polceste“ po tomto procese osamostatňovania zalejte a odložte na svetlé a teplé miesto, kde vyčkajú, kým im hriadky v exteriéri poskytnú vľúdne zázemie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #baklažán #rajčiny #predpestovanie zeleniny #sadenice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december