Ako mať čerstvé bylinky doma celý rok? Tu je návod

Chýba vám už nielen záhradníčenie, ale aj čerstvé bylinkové prísady do kuchyne? Nebuďte smutní, mnohé z nich je možné pestovať v pohodlí domova – na parapete, balkóne, terase či v zimnej záhrade.

17.03.2022 06:00
image pestovani bylin 2 Foto:
debata

Bylinky už nemusíte využívať v čerstvej podobe iba sezónne. Pažítka na chlieb, petržlenová vňať do polievky, mäta a medovka do čaju, bazalka do šalátu či mnohé ďalšie variácie, ktoré ste si počas rokov zamilovali, si môžete dopriať po celý rok. Stačí vedieť, ako na to.

Čerstvé bylinky potrebujú k svojmu rastu tieň aj slnko – záleží na konkrétnej rastliny. Ideálny je pre ne teda parapet alebo zasklený balkón či lodžia. „Pestovanie byliniek v bytoch uľahčujú kvetináče so samozavlažovacím systémom a zabudovaným ukazovateľom hladiny vody,“ hovorí David Benda z Hornbachu.

Semenám doprajte najmä svetlo

Bazalka, pažítka, oregano, tymián, koriander, majorán, mäta či medovka – tieto bylinky vám určitý čas porastú aj v kvetináčoch na kuchynskom parapete. Môžete si zohnať hotové sadenice, ale lepšou voľbou je vypestovanie vlastných priamo zo semien. Ide to veľmi jednoducho, a to aj bez skleníka. Z vlastných výsevov získate nielen dostatok kvalitných sadeníc na výsadbu doma či vonku na záhrade, ale aj druhy alebo odrody, ktoré by ste zrejme jednoducho nezohnali. Zároveň tým môžete ušetriť.

„Ak chcete využiť príležitosť a začať s predpestovaním sadeníc, stačí kedykoľvek počas zimy rovnomerne vysiať semienka na povrch výsevného substrátu a pritlačiť ich. Predtým je ale potrebné vedieť, aké podmienky zvoleným bylinkovým druhom vyhovujú. Najdôležitejšie bude dopriať týmto rastlinám dostatok svetla – ideálne je, keď dopadá z každej strany. Priestor, kde máte vysiate bylinky, aspoň raz denne vyvetrajte, aby ste zabránili rozmnožovaniu pôdnych húb. Dodržujte optimálnu teplotu a rastliny nezalievajte studenou vodou. Z vlastného výsevu získate množstvo sadeníc, ktoré vám čoskoro poskytnú veľký úžitok,“ radí David Benda.

predpestovanie zeleniny Čítajte aj Vlastná zelenina v neistých časoch: Ako ju začať pestovať a na čom rozhodne nešetriť?

Pestujte jednoducho a rýchlo

Klíčky a mikrobylinky sú obrovským hitom. Môžete si vybrať z rôznych druhov a odrôd, podľa preferovaných chutí, od pikantných cez orechové až po jemné. Zvoliť si možno tradičnú žeruchu, rukolu, horčicu, senovku, ale aj ďalšie druhy.

„Ideálne je si vybrať zmes semien, ktoré sú špeciálne určené na nakličovanie. Klíčky si vypestujete jednoducho a rýchlo. Nepotrebujú veľa miesta ani špeciálne pestovateľské pomôcky, dokonca ani zvláštnu starostlivosť. Prinášajú rýchly výsledok – výborne chutia a posilňujú imunitu,“ vysvetľuje Benda.

Klíčiace bylinky potrebujú dostatok svetla, vlahy a pravidelný prísun čerstvého vzduchu. Vyhnite sa nadmernej zálievke a studenému substrátu. Praktickou pomôckou pre ľahšie pestovanie mikrobyliniek sú výsevné izbové skleníčky s textíliou alebo s minikvetináčikmi či výsevná miska s poklopom.

Vždy čerstvá vňať

Vysaďte si do kvetináča niekoľko petržlenových koreňov alebo pri príprave pokrmov odrežte koniec koreňa petržlenu s listovou bázou a položte ju do misky s vodou. Zakrátko budete mať k dispozícii čerstvú a chrumkavú petržlenovú vňať. Rovnaký spôsob môžete uplatniť aj pri zeleri. Ten je nielen zdravou zeleninou, ale patrí aj medzi liečivé rastliny. „Do kvetináča so substrátom si môžete tiež vysadiť cibuľu, šalotku alebo cesnakové strúčiky, a zakrátko budete môcť využívať aj ich vňate,“ upresňuje David Benda.

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #balkón #terasa #zimná záhrada #byliny #záhradníčenie #čerstvé byliny #parapet
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december