Listy čínskej kapusty poslúžia aj ako obal. Musia byť čerstvé a bez škvŕn

Čínska kapusta naozaj pochádza z Číny, kde je táto chrumkavá zelenina známa už od 5. storočia. Významnú úlohu hrá aj v kuchyniach zvyšku Ázie, napríklad Kórejčania z nej vyrábajú svoje slávne kimči. V thajských domácnostiach sa čínska kapusta krája do rezancovej polievky. Túto zeleninu oceňujú aj Japonci, ktorí dokonca vyšľachtili úplne novú odrodu a robia z nej známu polievku, kde ju kladú do tvaru ruže.

14.03.2022 06:00
čínska kapusta Foto:
debata

Čínska kapusta vznikla pravdepodobne skrížením repy a pak choi (ázijský druh kapusty) a botanicky je len vzdialene príbuzná našej kapuste. Na rozdiel od klasickej našej kapusty nemajú jej listy takú výraznú chuť, ale skôr jemnú a príjemne sviežu. Typickými znakmi čínskej kapusty sú jej podlhovastý oválny tvar a kučeravé listy, ktoré sú v spodnej časti tmavozelené a smerom k vrcholu sú čoraz svetlejšie.

Svieža chuť a takmer žiadne kalórie

Čínska kapusta nemá takmer nijaké kalórie a takmer žiadny tuk, takže je ideálnou potravinou pre tých, ktorí si dávajú pozor na postavu. Je pomerne bohatá na vitamín C: sto gramov obsahuje približne 25 miligramov. To zodpovedá približne štvrtine dennej dávky. Za zmienku stojí aj obsah kyseliny listovej a horčičných olejov, vďaka ktorým je čínska kapusta mimoriadne ľahko stráviteľná a má typickú chuť. Pri jej nákupe dbajte na to, aby boli listy chrumkavé a čerstvé a nemali tmavé škvrny. Čínska kapusta by mala byť šťavnato zelená a na dotyk pekná a pevná. Hlávky môžu vážiť až dva kilogramy, preto jedna úplne postačí na 2–3 rôzne jedlá. V chladničke vydrží čerstvá aj týždeň.

zelená špargľa Čítajte aj Zelenina nie je vždy prospešná. Kedy by ste nemali jesť špargľu?

Variť iba krátko, ak vôbec

Čistenie a príprava čínskej kapusty sú veľmi rýchle. Odstráňte zvädnuté vonkajšie listy, kapustu krátko umyte a nechajte odkvapkať na sitku. Potom ju nakrájajte podľa receptu. Aby si zachovala svoju chrumkavosť a vitamíny, mali by ste ju vždy variť len tak krátko, ako je to nevyhnutné. Platí pravidlo, že či už ju varíte, pečiete, dusíte, nepotrebuje viac ako 5–7 minút. To platí, ak ju pripravujeme samotnú.

Najlepšia je v šalátoch

Čínska kapusta chutí výborne ako surový šalát a na rozdiel od iných listových šalátov má jednu veľkú výhodu: jej listy zostávajú chrumkavé a svieže niekoľko hodín, a to aj keď sa zmiešajú s dresingom. Preto je ideálna na pikniky či grilovačky, možno ju pripraviť aj skôr. Čínska kapusta nakrájaná na pásiky a veľmi krátko dusená alebo vyprážaná je rýchlou a chutnou prílohou k „minútkam“ alebo k rybám. Hodí sa aj do polievok, nákypov, zeleninových panvíc a zapekaných pokrmov. Samozrejme, čínska kapusta má svoje pevné miesto, ako sme spomínali vyššie, v ázijskej kuchyni a v chutných jedlách z woku. Jemné zelené celé listy sú vhodné aj ako sofistikovaná náplň a tiež ako obal na vegetariánske aj mäsové náplne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kalórie #vitamíny #listy #kyselina listová #čínska kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december