Sieťka, tyčinka alebo sprej? Ako ochrániť rastliny pred obťažujúcim hmyzom

Pripravte sa už teraz, aby vás jar nezaskočila svojou trochu nemilou stránkou. Pri redukovaní negatívnych dopadov pôsobenia hmyzu v záhrade, ale aj jeho neblahého vplyvu na interiérovú vegetáciu máte v prvom rade na výber medzi priamočiarou chémiou a bio zásahmi. Do druhej podmnožiny patria aj overené recepty starých mám.

16.03.2022 06:00
ochrana rastlín Foto:
debata

Pri komerčných insekticídoch na exteriérové a interiérové použitie, aj tých, ktoré sú vyvinuté v súlade so zásadami organického pestovania, si vždy pozorne prečítajte príbalový leták, striktne dodržiavajte pokyny (ročné obdobie, počasie, dávkovanie, riedenie, zóna aplikácie), používajte ochranné pomôcky (pokiaľ sa dá, tak aspoň okuliare a rukavice) a dbajte na následnú očistu seba aj záhradnej produkcie, aby použitie bolo bezpečné a účinok uspokojivý. Spomenutou „ľudovou“ alternatívou sú postreky vyrobené zriedením tabakového alebo žihľavového záparu.

Odpudzujú hmyz aj obohacujú pôdu

Ak sa to neprieči vášmu vnútornému nastaveniu a pestovateľským princípom, rezolútnou možnosťou sú práškové prípravky, respektíve granulované insekticídy. Niektoré sa dajú zapracovať do pôdy, pozor však na potenciálny prienik do spodnej vody a povrchových tokov. V súčasnosti už existujú aj kombinované preparáty, ktoré nielen redukujú prítomnosť hávede, ale i hnoja zeminu, a to nad časový rámec jedného kvartálu.

Sprej ako okamžitá odpoveď na zamorenie

Podobne fungujú spreje a tyčinky proti hmyzu, primárne sú však určené na zákroky pri črepníkových rastlinách. Aerosól poslúži ako okamžitá odpoveď na zamorenie napríklad húfom mušiek. Tyčinka sa inštaluje do bezprostrednej blízkosti ohrozenej alebo už napadnutej rastliny a tiež súbežne môže obohacovať substrát. Najbežnejšie je jej uplatnenie v skleníkoch alebo zimných záhradách.

primrznuté rastliny Čítajte aj Pohroma v jarnej záhrade: Dajú sa zachrániť primrznuté rastliny?

Sieťka prepúšťa slnko, nie však háveď

Pomôcť sa dá aj mechanicky, a to najmä ovociu, zelenine a kríčkom, keď ponad celý záhon alebo jednotlivé rastliny, eventuálne dokonca plody či strapce ponaťahujete jemnú sieťku. Prepúšťa slnečné žiarenie, nie však hmyz. Dbajte na dôkladné upevnenie k zemi alebo kmienku, konárikom, stopkám. Je to prácna činnosť, často však býva jedinou zaberajúcou prevenciou a záchranou.

Lepkavé pasce a elektronické lapače

Na inváziu červov, múch a vošiek spoľahlivo, veľkoplošne, nenáročne a k tomu lacno platia aj lepkavé pasce: kartónové telesá napustené hmyz priťahujúcou a zároveň fatálne lapajúcou látkou. Dajú sa zavesiť na dreviny aj zapichnúť do podložia. Akurát si skontrolujte, či výrobca garantuje účinnosť a nerozpúšťanie sa použitého preparátu pri vysokých teplotách. Ďalšou možnosťou sú elektronické lapače predurčené vzhľadom na potrebu zdroja skôr do vnútorných priestorov. Postavte ich tam, kde nebudú predstavovať riziko pre vaše ratolesti a domáce zvieratá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hmyz #záhrada #JAR #postrek #organické pestovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december