Tieň bude čoskoro žiaduci, predbehnite nával v obchode. Ako vybrať správny slnečník?

Jar nás čoskoro začne lákať na vzduch nad rámec nevyhnutných pobudnutí vonku. Ani sa však nenazdáme a príde obdobie, keď oceníme možnosť utiahnuť sa pred páľavou do tieňa. Letné teploty sú pri leňošení a posedení v záhrade alebo na terase či balkóne určite znesiteľnejšie pod slnečníkom, kvitovať to bude aj vaša pokožka.

19.03.2022 06:00
slnečník Foto:
debata

Slnečník umocňuje atmosféru a pôsobí štýlovo. Dobrou správou je, že vyhovujúce tienenie dnes už zoženiete pre všetky typy využitia. Klasikou v tomto segmente je stredový slnečník nazývaný dáždnikový. Tieniaca plocha však môže byť aj obdĺžniková či štvorcová. Stredový slnečník obrazne aj doslova zapadá do stolov s centrálnym otvorom. V takom prípade oceľový či hliníkový stožiar, eventuálne drevený, aj pri objemnom stojane nepredstavuje ergonomickú prekážku, ak za takú nepovažujete mierne zredukovaný výhľad pri rozhovore. Pri umiestnení na voľno však hrozí riziko nárazu či zakopnutia.

Semafor ukazuje zelenú

Prepracovanejšie modely v odpovedi na to poskytujú možnosť naklápania tienidla, čím sa do určitej miery približujú k princípu tzv. semaforových slnečníkov. Najdôležitejším atribútom bočných „semaforových“ slnečníkov je konštrukcia umožňujúca odsunutie podstavca i stožiara mimo zatieňovanej plochy a epicentra diania. Veľmi praktické to je na terase, kde zostáva viac miesta pre mobiliár a jeho komfortné používanie.

okrasný štrk Čítajte aj Okrasný štrk je veľký hit! Zoženiete dokonca aj trblietavý a fosforeskujúci

UV faktor sa netýka len krémov

Najvyhľadávanejšími bonusovými vlastnosťami a funkciami semaforových slnečníkov (v mnohom však aj stredových) sú flexibilné tienenie pri ľahkej manipulácii vrátane Push-Up systému, 360-stupňového otáčania okolo osi a naklápania kľukou, spoľahlivosť kotviaceho sokla, vodotesnosť tienidla, jeho odolnosť proti UV žiareniu (Ultraviolet Protection Factor do 24 znamená strednú ochranu, 25 – 49 vysokú a 50+ mimoriadnu) v spojení so stálosťou farieb, impregnovaný polyesterový poťah a jednoduché ošetrovanie škvŕn podporené odnímateľnosťou clony, respektíve jej vymeniteľnosťou za novú.

Balkón je špecifický

Akúsi podmnožinu tvoria balkónové slnečníky, ktoré sú tvarovo koncipované práve na uplatnenie v stiesnenejších priestoroch: napríklad polkruhové na prisadenie stranou k stene. V ústrety špecifickému stanovišťu môže ísť clona s vypuklejším profilom a prídavnými zvislými „záclonkami“ na okrajoch. Plnohodnotnou alternatívou je nástenný slnečník fixovaný svorkou k múru. Ešte menej priestoru si vyžadujú tieniace plachty, ktoré snúbia benefity pergol a markíz. Upevňujú sa na okolité stavebné prvky prostredníctvom napínacích laniek s kovovými očkami alebo cez teleskopické tyče do zeme. V exteriéri skvele poslúžia napríklad na zatienenie menšieho bazéna alebo záhradného jazierka. Vďaka možnému natiahnutiu pod ostrým vertikálnym uhlom sa hodia aj na vytvorenie súkromia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #tieň #UV faktor #slnečník #tieniace plachty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december